Intervju

Intervju 1.12.2022 9:20

Lea Vučko in Damir Grbanović za STA: Legenda o Zlatorogu v univerzalni jezik prestavlja ljudsko pripovedko

pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Lea Vučko, rojena v deželi Zlatoroga, Bohinju, je režiserka in animatorka kratkega animiranega filma Legenda o Zlatorogu. Producent in montažer je Damir Grbanović. V pogovoru za STA sta osvetlila nastajanje filma, ki ga je Lea Vučko opisala kot univerzalnega in širše razumljivega, čeprav je bila izhodišče zanj pripovedka iz osrčja Julijskih Alp.

Intervju 22.12.2021 9:00

Mes za STA: Država bi se morala v prihodnjih letih osredotočiti na regionalne proge

pogovarjala se je Zoja Črnilec

Po prenovi železnic na jedrnem koridorju bi se morala država po mnenju generalnega direktorja Slovenskih železnic (SŽ) Dušana Mesa osredotočiti na regionalne proge, zlasti v okolici Ljubljane, ki ne omogočajo kakovostnega prometa. Pred SŽ so sicer pestri meseci, načrtujejo nadaljnjo prenovo voznega parka, pa tudi prevzeme operaterjev v regiji.

Intervju Startupi 7.10.2020 10:36

Corcoranova iz Kickstarterja: Ohraniti želimo nadpovprečno uspešnost slovenskih projektov

pogovarjala se je Martina Gojkošek

V Sloveniji je v torek uradno začela delovati platforma Kickstarter. To bo omogočilo zagon številnih, tudi manjših projektov v različnih kategorijah, je poudarila Heather Corcoran iz Kickstarterja. Koliko slovenskih projektov bi lahko zaživelo na Kickstarterju, ni želela ugibati, želja pa je ohraniti njihovo nadpovprečno uspešnost.

Intervju Podjetja 18.1.2020 8:45

Direktor hotela Intercontinental Cerović: Vsaka konkurenca je dobrodošla, če je kakovostna

pogovarjala se je Martina Gojkošek

Generalni direktor ljubljanskega hotela Intercontinental Miloš Cerović upa, da bo zaenkrat edini petzvedični hotel v prestolnici s svojim uspehom k zviševanju kakovosti in cene spodbudil tudi druge. Konkurenco pozdravlja, če je le kakovostna, medtem ko prostora za tri- ali štirizvezdične hotele v središču mesta ne vidi.

Intervju 29.11.2019 15:36

Prvi mož Gorenja Lin za STA: Gorenje v 2020 načrtuje preobrat v poslovanju

pogovarjali sta se Urška Kristan Kastner in Vesna Pušnik Brezovnik

Gorenje, ki je v lasti kitajskega Hisensa, bo tudi letošnje leto končalo v rdečih številkah. Za preobrat, ki ga načrtujejo v 2020, bo potrebna sprememba miselnosti, ki vodi v večjo učinkovitost poslovnih procesov. Od tega je odvisna tudi usoda nove tovarne televizorjev v Velenju, je v pogovoru za STA povedal glavni direktor Gorenja Lin Lan.

Intervju Podjetja 16.4.2019 7:50

Nikolić za STA: Poslovanje HSE lahko sami izboljšamo le s stroškovno učinkovitostjo

pogovarjala se je Janja Zalar

Novega generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Stojana Nikolića so ob prevzemu mandata pričakali številni izzivi. Odločiti se bo treba, kako se lotiti razogljičenja in nadaljevati s stalnimi investicijskimi aktivnostmi. Ob tem pa je v pogovoru za STA poudaril, da lahko poslovanje sami izboljšajo le s stroškovno učinkovitostjo.

Intervju Podjetja 2.2.2019 7:30

Izvršni direktor Sandoza: Slovenija pomembna tako z vidika proizvodnje kot razvoja

pogovarjala se je Janja Zalar

Novartisova generična enota Sandoz je pred velikimi spremembami. V letu in pol bo vodstvo pregledalo poslovanje in prisotnost v več kot 150 državah in zarisalo novo pot. To pa, kot je v pogovoru za STA dejal izvršni direktor Sandoza Richard Francis, zaenkrat ne prinaša sprememb v Sloveniji, ki je v Sandozu cenjena.

Intervju Podjetja 31.1.2019 8:10

Strašek iz KLS Ljubno: Zvišati je treba produktivnost in več vlagati v razvoj

pogovarjal se je Matej Luzar

Pred slovenskimi podjetji je izziv zvišanja produktivnosti, da bo dodana vrednost omogočala višje plače, meni ustanovitelj, direktor in večinski lastnik družbe KLS Ljubno Bogomir Strašek, ki mu je Združenje Manager v sredo podelilo priznanje za življenjsko delo na področju menedžmenta. Več bi morali po njegovem mnenju vlagati tudi v razvoj.

Intervju Podjetja 5.7.2018 9:19

Prvi mož Novartisa Narasimhan za STA: Preučili bomo možnost širitve investicij v Sloveniji

pogovarjala se je Urška Kristan Kastner

Novartis se želi okrepiti na področju onkologije in drugih ključnih terapevtskih področjih, zato se pri prevzemnih aktivnostih ozira po družbah, ki lahko ta področja nadgradijo. Koncern bo še krepil tudi platforme za gensko in celično terapijo, pravi prvi mož Vas Narasimhan, ki napoveduje tudi preučitev možnosti širitve investicij v Sloveniji.