Podjetja

Podjetja 14:00

Sodelovalna ekonomija na krilih tehnologije spreminja gospodarstvo

piše Gorazd Jukovič

Digitalne tehnologije poganjajo nastanek novodobnih sodelovalnih platform, ki so dodobra posegle v obstoječi gospodarski model in oblikujejo razmišljanje mlajših generacij o materialnih dobrinah. Gre za novo gospodarsko zvrst, ki podira ustaljene vzorce ekonomskega razmišljanja, zakonodajalce pa postavlja pred pomembne izzive.

Podjetja Startupi 10:32

Odprte prijave na izbor mladega podjetnika leta

Zavod Mladi podjetnik zbira prijave na izbor mladega podjetnika leta 2017. Prijave zbirajo do 30. maja, 2. junija bo komisija izbrala 10 finalistov, 12. junija pet finalistov, 15. junija v okviru dogodka Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! pa končnega zmagovalca.

Podjetja 10:31

Za Seascapom uspešno poslovno leto

Ljubljansko podjetje za proizvodnjo jadrnic Seascape je lani ustvarilo tri milijone evrov prometa in 180.000 evrov dobička. Poseben uspeh so poželi z nagrado za evropsko jadrnico leta. Kot je za STA povedal vodja prodaje in trženja v podjetju Andraž Mihelin, so s poslovanjem zadovoljni, ob tem pa preučujejo možnosti selitve na novo lokacijo.

Podjetja 9:37

V Slovenijo prihaja eden večjih evropskih logistov

V Slovenijo prihaja Ekol Logistics, eden večjih logistov v Evropi, ki ima sedež v Turčiji. Aktiven je po vsej Evropi in tudi na Bližnjem vzhodu. Zaposlujejo 6500 ljudi, njihovo mrežo pa sestavlja več kot 5500 različnih vozil. Slovenija bo že 15. država, kjer bo Ekol ustanovil lastno podjetje, imenovano Ekol Slovenija.

Podjetja 9:03

Plastika Skaza lani z rastjo prihodkov

Plastika Skaza, ki letos obeležuje 40 let delovanja, je lani ustvarila 35,2 milijona evrov prihodkov, kar je 13 odstotkov več kot leto prej. Za naložbe je družba lani namenila pet milijonov evrov, predvsem v nove poslovne in proizvodnje prostore, tako da imajo danes 15.000 kvadratnih metrov delovnih površin, so sporočili iz Plastike Skaza.

Podjetja 8:57

Carthago prodajo lani povišal za skoraj tretjino

Nemški proizvajalec avtodomov Carthago je v svojem slovenskem podjetju v Odrancih v minulem poslovnem obdobju 2015/16 začutil ponovno rast prodaje počitniških vozil. V tem času so beležili skoraj 143,5 milijona evrov prihodkov, kar je 29 odstotkov več kot sezono prej. Njihov dobiček je iz predlanskih petih milijonov skočil na 6,8 milijona evrov.

Podjetja 25.3.2017 10:09

Pivovarna Laško bo s ponedeljkom začela polniti pivo heineken

Pivovarna Laško bo s ponedeljkom začela polniti pivo heineken, proizvodnjo piva pa bodo predvidoma začeli konec tega leta, je za STA povedal direktor korporativnih odnosov Jernej Smisl iz Pivovarne Laško Union. Dodal je, da je Union že prejšnji teden začel polniti heinekenov cider.

Podjetja 25.3.2017 10:00

SŽ z investitorjem uspešno zapirajo preostala odprta vprašanja glede Emonike

Slovenske železnice (SŽ) in družba Prime Kapital, ki je januarja vstopila v projekt Emonika, po besedah direktorja SŽ Dušana Mesa uspešno zapirajo odprta vprašanja glede 300-milijonskega projekta. Sporazum bodo predvidoma podpisali do konca aprila, nato pa lahko po Mesovih besedah zelo hitro pridobijo potrebna dovoljenja za začetek gradnje.

Podjetja 25.3.2017 10:00

Mes za STA: Potniški promet s številnimi investicijami do nove podobe

pogovarjala se je Zoja Črnilec

Na Slovenskih železnicah (SŽ) bodo s številnimi investicijami potniškemu prometu zagotovili potrebno novo podobo. Poleg novih vlakov bodo lahko potniki predvidoma jeseni vozovnice kupovali preko spleta, med vožnjo pa jim bo na voljo tudi brezžični internet. Prvi mož železnic Dušan Mes je za STA ocenil, "da gre za velik korak v pravo smer."