#družba

#družba 19.4.2024 14:15

Na festivalu v Celju tudi humanoidni in drugi roboti

Predsednica republike Nataša Pirc Musar si je danes ogledala festival robotike in umetne inteligence, ki poteka v Tehno parku Celje. Kot je ob tem izpostavila, sta robotika in umetna inteligenca postali steber sodobne družbe, festival v Celju pa je edinstvena priložnost neposrednega stika s humanoidnimi in industrijskimi roboti.

#družba 19.4.2024 9:00

Konec tedna že 10. največji univerzitetni hackathon v Sloveniji DragonHack

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani bo 20. in 21. aprila potekal že 10. največji univerzitetni hackathon v Sloveniji DragonHack. Na 24-urnem tekmovanju se bodo udeleženci pomerili v razvoju najbolj inovativnih rešitev različnih izzivov iz resničnega življenja z uporabo programske in strojne opreme.

Podjetja #družba 16.4.2024 13:50

V Ljubljani predstavili pravno umetno inteligenco TFL AI

Družba Tax-Fin-Lex je danes predstavila pravno umetno inteligenco TFL AI. Ta uporabnikom na podlagi podatkov portala Tax-Fin-Lex omogoča analize in povzetke sodb ter na podlagi zakonodaje, sodne prakse in strokovnih člankov odgovarja na pravna vprašanja. Orodje je namenjeno tako pravnikom kot laični javnosti.

#družba 14.4.2024 8:10

Apple bo dovolil emulatorje za retro igre

Ameriški tehnološki velikan Apple se je odločil, da bo v svoji trgovini za aplikacije App Store dovolil emulatorje za igranje video iger. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je sprememba strategije preventivni ukrep za ohranitev uporabnikov v času, ko je EU odločila, da mora Apple dovoliti trgovine z aplikacijami drugih ponudnikov.

Podjetja #družba 12.4.2024 8:04

V Tehno parku Celje se začenja Festival robotike in umetne inteligence

V Tehno parku Celje se bo danes ob 11. uri z uradno otvoritvijo začel Festival robotike in umetne inteligence, ki bo potekal vse do 24. aprila. Festivalsko dogajanje bo ponudilo priložnost za neposreden stik s humanoidnimi in industrijskimi roboti ter vpogled v raziskovalno robotiko v javnem prostoru, so sporočili s Tehno park Celje.

#družba 11.4.2024 12:21

Meta z novimi ukrepi za zaščito mladoletnikov na Instagramu

Ameriški tehnološki velikan Meta je sporočil, da razvija nova orodja, s katerimi bo mladoletne uporabnike družbenega omrežja Instagram zaščitila pred izsiljevanjem in zlorabo intimnih posnetkov. Gre za odziv na kritike, da so Metina družbena omrežja škodljiva za duševno zdravje mladih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

#družba 8.4.2024 15:27

Microsoft bo v Londonu vzpostavil nov center za umetno inteligenco

Ameriški tehnološki velikan Microsoft v Londonu načrtuje vzpostavitev novega centra za umetno inteligenco, ki bo osredotočen na razvoj izdelkov in raziskave tehnologije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Center bo vodil britanski soustanovitelj velikana umetne inteligence DeepMind, ki je zdaj v lasti ameriškega Googla, Mustafa Sulejman.

#družba 7.4.2024 8:18

Arriva bo v Kopru testirala nov električni avtobus

Družba Arriva bo prihodnji teden v Kopru v mestni potniški promet preizkusno vključila nov srednje veliki električni avtobus Feniksbus FBI 90. Avtobus bodo testirali za novo koncesijsko obdobje, izsledke pa bodo nato lahko prilagodili tudi ostalim mestom, v katerih izvajajo mestni potniški promet, so sporočili iz Arrive.

#družba 5.4.2024 10:05

Lani rekordne odkupnine kibernetskim kriminalcem

Napadi s programsko opremo za šifriranje so donosen posel za kibernetske kriminalce. Po izračunih analitskega podjetja Chainalysis so žrtve kibernetskih napadov z uporabo programske opreme za izsiljevanje lani po vsem svetu izplačale rekorden obseg odkupnin, in sicer skupaj v višini več kot ene milijarde evrov.