#družba

#družba 1.12.2019 9:45

Število spletnih kupcev v desetletju skoraj podvojeno

Prek spleta je lani nakupovalo 60 odstotkov državljanov EU, starih med 16 in 74 let, kar je 28 odstotnih točk več kot leta 2008. Spletno nakupovanje je najbolj priljubljeno na Danskem. Delež Slovencev, ki so nakupovali prek spleta, je dosegel dobrih 50 odstotkov, je ta teden objavil evropski statistični urad Eurostat.

#družba znanost 1.12.2019 7:30

Na poti do prvega monitoringa čmrljev in čebel samotark

Po dolgoletnih prizadevanjih raziskovalcev se je novembra začel projekt, s katerim bodo zasnovali prvi monitoring divjih čebel v Sloveniji. S projektom bodo raziskovalci dobili podatke o gibanju populacij čmrljev in čebel samotark, teh najpomembnejših divjih opraševalcev pri nas, kar je nujno za pripravo ukrepov varovanja.

#družba 30.11.2019 7:00

Gospodarsko razstavišče danes v znamenju igričarske industrije

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo danes potekala mednarodna igričarska konferenca, na kateri pričakujejo številne slovenske in tuje predstavnike te industrije. Organizatorji napovedujejo predavanja številnih prepoznavnih posameznikov, od snovalcev slovenskega Talking Toma do svetovnih uspešnic, kot je World of Warcraft.

#družba znanost 26.11.2019 10:24

Zanimanje za Unescov center za umetno inteligenco tudi s Kitajske

Minister Jernej Pikalo je po potrditvi, da bo prvi globalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca dobil sedež v Ljubljani, dejal, da smo "lahko ponosni, ker ne samo, da lahko tekmujemo, ampak smo lahko vodilni". Za izgradnjo regionalnih centrov po slovenskem vzoru se po njegovih besedah že zanimajo različne države, tudi Kitajska.

#družba znanost 25.11.2019 8:00

Umetna inteligenca - le malokdo je ravnodušen

piše Naum Dretnik

Umetna inteligenca pusti ravnodušnega le malokoga, v veliki večini so ljudje ali fascinirani ali pa med njimi vlada strah, je na nedavni konference GoDigital odnos do tega dela računalniške znanosti umestila glavna ekonomistka analitske hiše Economist Intelligence Unit za Evropo Emily Mansfield.

#družba 25.11.2019 5:00

Dan brez telefona in več druženja z ljudmi

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) danes poziva k vseslovenski akciji dan brez telefona - dan za druženje v živo. V mesecu preprečevanja različnih oblik zasvojenosti inštitut vabi prebivalce s pametnimi telefoni, takih je bilo leta 2017 med osebami, starimi 16-74 let kar 73 odstotkov, da se za en dan ali vsaj nekaj ur odpovedo telefonu.

Podjetja #družba 23.11.2019 8:01

Posoški razvojni center obeležuje 20 let delovanja

Posoški razvojni center obeležuje 20-letnico delovanja. Ta javni zavod s sedežem v Tolminu so z namenom pospeševanja razvoja v dolini Soče po potresu leta 1999 ustanovile posoške občine Bovec, Kobarid in Tolmin. Ob jubileju so pripravili več prireditev.

#družba 22.11.2019 9:36

Zveza potrošnikov Slovenije: Črni petek ni nujno najboljši dan za nakupe

Črni petek, ko se po vzoru ameriških tudi slovenski trgovci odločajo za popuste, po opozorilih Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) ni nujno najboljši dan za nakupe. Že lani se je petek raztegnil preko celega konca tedna, nekateri trgovci pa so še v ponedeljek obdržali popuste. Letos že od začetka meseca potrošnike bombardirajo z "mesecem norih cen".