#družba

#družba znanost 22.3.2019 13:03

Mariborska univerza korak bližje k uresničitvi ideje o superračunalniku

Univerza v Mariboru je z današnjim podpisom pogodbe s podjetjem Xenya o sodelovanju na področju dobave opreme korak bližje k uresničitvi projekta Nadgradnje nacionalnih raziskovalnih infrastruktur (HPC RIVR). V okviru tega projekta, vrednega 20 milijonov evrov, bodo v Mariboru vzpostavili nacionalni superračunalniški center.

#družba znanost 22.3.2019 8:30

Navidezna resničnost je tako priložnost kot morebitna past

Tehnologija navidezne in obogatene resničnosti ponuja obilo možnosti za razvoj in napredek, vendar pa je treba paziti, da bo ostala zgolj orodje, ki služi ljudem, in ne da bodo ljudje služili tehnologiji, je eno od sporočil okrogle mize ob četrtkovem odprtju laboratorija za navidezno in obogateno resničnost v ljubljanskem tehnološkem parku.

Startupi novica #družba 22.3.2019 8:11

Nagrajene tri najbolj perspektivne podjetniške ideje mladih

V okviru projekta Spodbujamo ustvarjalnost, podjetnost in inovativnost med mladimi, ki ga izvaja Spirit Slovenija v sodelovanju z Slovenskim podjetniškim skladom, je strokovna komisija izbrala tri najbolj perspektivne ideje dijakov in osnovnošolcev. Te imajo potencial za nadaljnji razvoj in realizacijo, so sporočili iz Spirita.

#družba 21.3.2019 17:15

V Mariboru snujejo tehnološki inovacijski center

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, mariborski župan Saša Arsenovič in rektor mariborske univerze Zdravko Kačič so danes v Mariboru razpravljali o izvajanju kohezijske politike EU. To želijo v Mariboru izkoristiti tudi za izgradnjo tehnološkega inovacijskega centra, ki naj bi prinesel razvojni preboj vzhodne kohezijske regije.

znanost-zgodba #družba znanost 21.3.2019 13:03

Na fakulteti za elektrotehniko o inženirskem pogledu na smučarske skoke

Član Inženirske akademije Slovenije (IAS) Božidar Brudar je v sredo na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko predstavil inženirski pogled na smučarske skoke. Želi si, da bi njegove ugotovitve uporabljali trenerji smučarskih skakalcev, ki bi v praksi preverili, v kolikšni meri se njihove praktične izkušnje skladajo z njegovim modelom.

#družba znanost 21.3.2019 11:56

Ob odprtju laboratorija želje po navidezni resničnosti kot motorju napredka

V ljubljanskem tehnološkem parku bodo danes odprli laboratorij za navidezno in obogateno resničnost, ki bo po besedah direktorja Mateja Cerarja predstavljal stičišče za vse, ki jih ta tehnologija zanima in želijo z njo ustvarjati. Ob dogodku poteka tudi konferenca, saj želijo opozoriti na neizkoriščen potencial teh tehnologij.

novica #družba 20.3.2019 13:30

Na zgornjem Gorenjskem Semenjalnica za pridelavo ekoloških semen

Na zgornjem Gorenjskem je oktobra lani zaživel projekt Semenjalnice, katerega cilj je vzpostavitev pridelave ekoloških semen in ohranitev biotske raznovrstnosti. Projekt vseh sedmih zgornjegorenjskih občin je pridobil tudi evropska sredstva in bi lahko služil kot vzorčni projekt za povečanje samooskrbe Slovenije.

#družba 20.3.2019 13:08

Napovedan informacijski sistem za podporo volitev

Minister za javno upravo Rudi Medved in direktor službe državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko sta danes podpisala sporazum o skupnem sodelovanju pri projektu zagotovitve enotnega informacijskega sistema za podporo volitev in referendumov. Sistem naj bi uporabljali od leta 2022, stal pa naj bi okrog milijon in pol evrov.

#družba 20.3.2019 11:08

Lani visoka rast prenosa podatkov

Prenos podatkov prek mobilnega širokopasovnega dostopa se je lani občutno povečal. Samo v zadnjem četrtletju je bilo prenesenih več kot 25 milijonov gigabajtov podatkov, kar v primerjavi z enakim obdobjem leto prej pomeni rast za več kot devet milijonov gigabajtov oz. za 61 odstotkov. Medtem se je uporaba fiksne telefonije zmanjšala.