#družba

novica #družba 21.6.2022 15:41

Slovenija dobila dve evropski digitalni inovacijski stičišči

Slovenija je bogatejša za dve evropski digitalni inovacijski stičišči (EDIH). Evropska komisija je namreč zaključila pregled vlog, ki so prispele na razpis, in status evropskega digitalnega stičišča med drugim podelila slovenskima konzorcijema DIGI-SI in SRC-EDIH, so sporočili iz službe vlade za digitalno preobrazbo.

#družba 17.6.2022 15:12

Na tekmovanje WEBSI 2022 prijavljenih že 180 projektov

Največje tekmovanje za digitalne presežke v Sloveniji je letos ponovno zabeležilo rekordno število prijavljenih projektov, sporočajo organizatorji. Tokrat se bo za osvojitev WEBSI nagrad potegovalo 180 prijavljenih del. Poslovna in strokovna žirija sta z ocenjevanjem del že začeli, zmagovalci tekmovanja pa bodo razglašeni septembra na WEBSI dnevu 2022.

#družba 14.6.2022 16:04

Brskalnik Internet Explorer po 27 letih odhaja v zgodovino

Microsoftov brskalnik Internet Explorer po 27 letih odhaja v zgodovino. Od srede naprej Microsoft zadnji, 11. različici brskalnika ne več zagotavljal tehnične podpore, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Da se Explorer poslavlja, je podjetje napovedalo že lani.

#družba 3.6.2022 9:58

SI-CERT opozarja na novo ranljivost na operacijskih sistemih Microsoft Windows

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je na spletni strani objavil varnostno obvestilo o novo zaznani ranljivosti na operacijskih sistemih Microsoft Windows. Ranljivost z oznako CVE-2022-30190 v določenih primerih napadalcem omogoča izvedbo poljubne kode, kar napadalci že s pridom izkoriščajo, so zapisali. Uradni popravki ranljivosti zaenkrat še niso na voljo.

#družba 2.6.2022 8:42

Facebookova Meta ostala brez glavne operativne direktorice

Glavna operativna direktorica Mete Sheryl Sandberg je v sredo sporočila, da po 14 letih zapušča podjetje, ki se je nekoč imenovalo Facebook, po številnih škandalih pa preimenovalo v Meto, pri čemer je Facebook postal hčerinska družba. Ob slovesu je opozorila na odgovornost, ki jo prinaša rastoči vpliv družbenih medijev.

#družba 30.5.2022 13:23

Za razvoj diagnostike in zdravljenja vse bolj pomembno zbiranje podatkov

Za razvoj novih bolj usmerjenih terapij, diagnostike in drugih inovacij je vse bolj pomembno zbiranje podatkov v zdravstvenih registrih. Kot so ugotavljali sogovorniki na današnjem pogovoru STAkluba, imajo ti velik potencial pri optimizaciji zdravstvenega sistema, pa tudi pri načrtovanju preventivnih programov na nacionalni ravni.

#družba 27.5.2022 15:11

Na posvetu evropskih avdiovizualcev predvsem o pravičnih pogojih na trgu

Evropski avdiovizualni ustvarjalci potrebujejo moderno zakonodajo, ki bo sledila hitremu digitalnemu razvoju na trgu. Odlična priložnost za to je implementacija direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, skupaj z mehanizmi, ki ustvarjalcem zagotavljajo pravično nadomestilo z naslova uporabe njihovih del, ocenjujejo ustvarjalci.

Mediji #družba 24.5.2022 14:17

Podjetje Meta vključilo Oštro v svoj program preverjanja dejstev

Podjetje Meta, ki ima v lasti družbeni omrežji Facebook in Instagram, je na današnji spletni novinarski konferenci napovedalo zagon svojega programa za preverjanje dejstev tudi v Sloveniji. Začenja ga v sodelovanju s centrom za raziskovalno novinarstvo Oštro, certificiranim preko mednarodne mreže za preverjanje dejstev IFCN.

#družba 21.5.2022 15:00

V Lego robotiki najuspešnejši celjski osnovnošolci

Preteklo soboto je Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) gostila odprto državno prvenstvo in finale First LEGO lige za regijo Adria. 24 ekip osnovnošolcev iz štirih držav se je potegovalo za naslov državnega in regijskega prvaka. Najuspešnejši so bili Celjani.