#družba

#družba 9:03

Slovenci prvi v Evropi po izdatkih gospodinjstev za osebno mobilnost

Slovenska gospodinjstva so leta 2015 za osebno mobilnost v povprečju namenila 16 odstotkov vseh svojih izdatkov, kar jih uvršča v sam evropski vrh. Tega leta je bilo pri nas registriranih več kot milijon osebnih avtomobilov. Je pa vozni park Slovencev precej star, saj je bilo leta 2015 največ avtomobilov starih najmanj 12 let.

#družba 25.3.2017 11:13

V Sloveniji že 2,4 milijona uporabnikov mobilnega omrežja

Ob koncu lanskega leta je bilo v Sloveniji že skoraj 2,4 milijona uporabnikov mobilnega omrežja, kar je za odstotek več kot leto pred tem. Med njimi je bilo 77 odstotkov naročnikov, ostali pa so bili predplačniki, kažejo pred dnevi objavljeni podatki državnega statističnega urada.

#družba 25.3.2017 8:00

Festival Labirint v spodbudo mladim inovatorjem

Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo COBIK je v Ajdovščini pripravil že tretji Festival Labirint, s katerim želijo spodbujati inovativnost in raziskovalno radovednost med osnovnošolci in srednješolci. Na njem se bo s svojimi nalogami in rešitvami predstavilo skoraj 150 otrok iz regije in zamejstva.

zgodba #družba 24.3.2017 17:31

Na razpravi v Hiši EU o možnih alternativah za novo Evropo

Sogovorniki so danes na razpravi v ljubljanski Hiši EU govorili o možnih alternativah za novo Evropo in se na več točkah strinjali, da je treba biti bolj proaktiven - v okviru institucij in med državljani. Dejali so še, da je potreben voditelj z zdravo vizijo, saj je primanjkuje tako v Sloveniji kot Evropi.

#družba 23.3.2017 14:58

S posebnim orodjem lažje do naročila inovativnih rešitev

Na GZS so danes naročnikom v javnem naročanju predstavili mednarodni projekt PPI2Innovate, katerega namen je povečati uporabo javnega naročanja inovativnih rešitev v srednji Evropi. V okviru projekta nastaja posebno orodje, ki bo v pomoč naročnikom. Primer dobre prakse na tem področju je Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana.

#družba 23.3.2017 13:54

Vlada ustanovila svet za spremljanje razvoja jezikovnih virov in tehnologij

Vlada je na današnji seji ustanovila Svet za spremljanje razvoja jezikovnih virov in tehnologij, ki bo kot koordinacijsko telo skrbel za podporo celovitim rešitvam na področju digitalizacije slovenskega jezika. Vodil ga bo kulturni minister Anton Peršak. Za člana delegacije v Mednarodni zvezi za spomin na holokavst je imenovala Aljuša Pertinača.

#družba 23.3.2017 12:03

Namesto v kamen vklesanih črk na nagrobniku digitalni prikazovalnik

Sodobna tehnologija prestavlja mejnike tudi na področju pokopališke dejavnosti. Na mariborskem pokopališču Pobrežje so danes predstavili digitalni nagrobnik iTernal, s katerim o pokojniku ne pričajo le v kamen vklesani ime, priimek ter letnici rojstva in smrti, ampak je moč na digitalni prikazovalnik naložiti še vrsto drugih podatkov.

#družba 23.3.2017 10:21

Dva slovenska projekta v finalu izbora za nagrado Constructive Alps 2017

Zimska soba na Kaninu in prenovljena domačija Vrlovčnik sta uvrščena v finale izbora za arhitekturno nagrado Constructive Alps 2017. Nagrajeni projekti bodo razglašeni na podelitvi nagrad, ki bo 20. oktobra v Švicarskem planinskem muzeju v Bernu. Ob podelitvi bodo odprli tudi potujočo razstavo Constructive Alps 2017.

#družba 23.3.2017 10:19

Triglav Rekord za napovedovanje dolžine skokov v Planici

Zavarovalnica Triglav je pred letošnjo tekmo v smučarskih skokih v Planici razvila novo mobilno aplikacijo, namenjeno napovedovanju dolžine skokov. Aplikacija Triglav Rekord omogoča uporabniku, da napove dolžino poleta, in se v tej prvini pomeri z drugimi uporabniki. Zmaga tisti, ki pravilno napove največ poletov.