#družba

#družba znanost 27.11.2021 6:00

Pred natanko 30 leti je Slovenija dobila prvo internetno povezavo

Na današnji dan pred 30 leti je Slovenija dobila prvo internetno povezavo, ko so iz laboratorija za odprte sisteme na Institutu Jožef Stefan (IJS) poslali prve paketke IP v usmerjevalnik na Inštitutu za fiziko in matematiko v Amsterdamu in od tam v svetovni internet.

Slovenija #družba 26.11.2021 14:59

Ministrstvo bo 47 nevladnim organizacijam pomagalo pri digitalni preobrazbi

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je podpisal pogodbe s 47 organizacijami, ki so na razpisu za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo pridobile sredstva za sofinanciranje projektov. Ob tem jih je označil za pomembne deležnike digitalizacije.

#družba 26.11.2021 12:18

Za spinalno mišično atrofijo lahko zbolijo tudi odrasli

Za spinalno mišično atrofijo lahko zbolijo tudi odrasli. Gre za živčno-mišično bolezen s propadanjem motoričnih živčnih celic v hrbtenjači in zaradi tega do oslabelosti mišic. Prvi simptomi bolezni se kažejo pri hoji, težave so tudi z uporabo rok, možne so tudi težave z dihanjem, je povedal nevrolog iz ljubljanskega kliničnega centra Blaž Koritnik.

#družba 25.11.2021 11:24

Začel se je odprti forum Slovenske digitalne koalicije

Slovenija vstopa v novo digitalno obdobje v dobri formi, naši cilji pa so dosegljivi, če bomo na tej poti vztrajni in enotni, je ob začetku odprtega foruma Slovenske digitalne koalicije dejal minister, pristojen za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič. Govorci na forumu so med drugim izpostavili pomembnost krepitve digitalnih kompetenc.

#družba znanost 24.11.2021 16:39

Na IJS obeležili 30 let prve internetne povezave v Sloveniji

Te dni mineva 30 let, odkar je Slovenija dobila prvo internetno povezavo. To so na Institutu Jožef Stefan (IJS) obeležili s spletnim dogodkom, na katerem so med drugim predstavili kratko zgodovino in nekaj podatkov o uporabi interneta v Sloveniji danes.

EU #družba 23.11.2021 6:00

Začenjajo se prvi Dnevi odprtih podatkov EU

Danes se začenjajo prvi Dnevi odprtih podatkov EU. Namenjeni so oblikovanju digitalne prihodnosti z odprtimi podatki in bodo poudarili prednosti odprtih podatkov, njihovo vizualizacijo in njihovo ponovno uporabo za javni sektor EU, državljane in podjetja, je zapisano na spletni strani ministrstva za javno upravo.

#družba 22.11.2021 8:03

Na letošnjem inovacijskem kampu JA okrog 140 dijakov iz 17 šol

Na tretjem inovacijskem kampu Junior Achievement (JA) je sodelovalo 138 dijakov iz 17 šol, podpiralo jih je 22 učiteljev in 17 strokovnih mentorjev. Na dogodku, ki je potekal 18. in 19. septembra v spletni obliki, so podelili tri nagrade za najboljše ideje.

novica #družba 20.11.2021 10:20

Zaživela spletna platforma za boljšo finančno pismenost mladih

V okviru projekta FinLit, ki ga izvaja Mladinski kulturni center (MKC) Maribor, so vzpostavili spletno platformo za boljšo finančno pismenost mladih. Tam so na enem mestu zbrane osnove osebnega bančništva, naložb, posojil oziroma napotki za ustrezno ravnanje s financami.