#družba

Turizem #družba 15:12

V Ljubljani o trajnostni energetski oskrbi planinskih koč

Trajnostna energetska oskrba postaja pomembna tudi v gorskem prostoru. Marsikatera planinska koča je z agregatov na pogonska goriva že prešla na bolj trajnostno oskrbo z elektriko, s tem se ukvarja tudi evropski projekt Sustainhuts. O tem je danes beseda tekla na srečanju o trajnostnih kočah v Sloveniji v Ljubljani.

#družba 7:56

Mednarodni teden osveščanja o prevarah z vrsto dogodki

Začenja se mednarodni teden osveščanja o prevarah, ki poteka pod okriljem Združenja preizkušenih preiskovalcev prevar. V družbi Deloitte Slovenija bodo ob tej priložnosti organizirali okrogle mize, panele in druge dogodke, na katerih bo do petka govora o različnih dejavnostih za spodbujanje usposabljanja in izobraževanja za boj proti prevaram.

Podjetja #družba 14.11.2019 11:57

Raziskava: Priljubljenost brezstičnega plačevanja se še naprej povečuje

Priljubljenost brezstičnih plačil med Slovenci še naprej raste. Delež tistih, ki takšna plačila opravljajo vsakodnevno ali vsaj tri- do petkrat tedensko, se je letos v primerjavi z letom 2017 povečal za 21 odstotnih točk na 46 odstotkov, kaže raziskava družbe Mastercard. Povečuje se tudi priljubljenost plačevanja z mobilnimi telefoni.

zgodba #družba 10.11.2019 9:21

Postojnski dijaki izdelujejo leseno plovilo

Dijaki Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna te dni skupaj z ameriškim mentorjem Archom Davisom izdelujejo leseno plovilo. Ves les za slabe štiri metre dolg čoln so pridobili iz slovenskih gozdov, plovilo pa bodo krstili in splavili prihodnje leto v Piranu. Kaj bodo z njim storili zatem, pa še ne vedo.

#družba znanost 10.11.2019 8:00

Mobilna omrežja pete generacije: spopad strahov in interesov

piše Naum Dretnik

Mobilna omrežja pete generacije (5G), ki se vse hitreje uvajajo po svetu, predstavljajo novo žarišče polemik, tako zaradi interesov velikih držav kot tudi zaradi zaskrbljenosti nekaterih zaradi morebitnega vpliva 5G na zdravje ljudi in okolja.

#družba 9.11.2019 10:05

Gorenjska Semenjalnica pilotni projekt za pridelavo ekoloških semen

V minulih letih je kljub drugačnim strateškim usmeritvam pridelava semen v Sloveniji močno upadla, še manjša pa je pridelava ekoloških semen. Projekt Semenjalnice, ki je na zgornjem Gorenjskem zaživel pred enim letom in že prinesel prve rezultate, tako lahko služi kot pilotni projekt za povečanje samooskrbe Slovenije.

#družba znanost 8.11.2019 15:23

Na blejskem predsedniškem forumu o izzivih umetne inteligence in nevroznanosti

Letošnji predsedniški forum, ki ga je danes na Bledu pripravila IEDC - Poslovna šola Bled, se je osredotočil na področje umetne inteligence in vprašanja, kako naj se voditelji pripravijo na spremembe, ki prihajajo. Kot so izpostavili udeleženci, umetno inteligenco potrebujemo, odzvati pa se je treba z modrostjo in etiko.

Podjetja #družba 8.11.2019 11:25

Slovenija želi biti na področju krožnega gospodarstva vodilna v regiji

Slovenija želi biti na področju krožnega gospodarstva vodilna v regiji in povezati ostale države pri uresničevanju tega koncepta. Zato je ministrstvo za okolje in prostor danes na Bledu pripravilo mednarodno konferenco Krožno gospodarstvo v regiji - povezani za trajnost in rast, ki so se je udeležili predstavniki držav jugovzhodne Evrope.

Podjetja #družba 8.11.2019 11:00

Kreativni forum Ljubljana s krepitvijo sodelovanja in dialoga v podporo kreativnemu sektorju

pripravila Lea Udovč

Prihodnji teden bo v Ljubljani potekal drugi Kreativni forum Ljubljana, ki letos nosi naslov Združimo kreativni kapital. Večdnevni dogodek, ki se osredotoča na regijo Zahodnega Balkana in južnega Sredozemlja, bo združil več kot 200 predstavnikov iz 20 držav ter bo usmerjen v krepitev medsebojnih povezav v podporo kreativnemu gospodarstvu.