#družba

#družba znanost 23.10.2020 7:56

Prva aplikacija za oceno težavnosti besedila v slovenskem jeziku

V okviru projekta Za kakovost slovenskih učbenikov je nastala prva aplikacija za oceno težavnosti besedil v slovenskem jeziku. Aplikacija je brezplačno dostopna javnosti, namenjena pa je predvsem učiteljem, urednikom, novinarjem in drugim uporabnikom, ki se pri svojem delu srečujejo z oblikovanjem besedil za različne ciljne skupine.

Podjetja #družba 22.10.2020 6:00

Na spletnem kariernem sejmu tudi štirje hekatoni

Zaposlitveni portal Mojedelo.com danes pripravlja po njihovih navedbah največji vseslovenski karierni sejem, na katerem bo poleg razgovorov za delo udeležencem na voljo več kot 30 brezplačnih izobraževanj, predavanj in delavnic. V sklopu dogodka, ki bo potekal prek spleta, bodo pripravili tudi štiri hekatone z denarnimi nagradami.

#družba 21.10.2020 12:17

DZ uvedbi e-vinjet za osebna vozila prižgal zeleno luč

DZ je danes s 74 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o cestninjenju, ki prinaša pravno podlago za uvedbo elektronskih vinjet za osebna vozila, načrtovano z decembrom 2021. Pred sprejemom je bilo največ pomislekov na račun bojazni, da bi v prihodnje morali cestnino plačevati po prevoženih kilometrih, in glede zlorab.

#družba znanost 19.10.2020 16:55

Slovenija na poti do polnopravnega članstva v Evropski vesoljski agenciji

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes podpisal dopolnitve pridružitvenega sporazuma Slovenije k Evropski vesoljski agenciji (Esa). S tem je naša država storila pomemben korak k polnopravnemu članstvu v tej mednarodni organizaciji in minister pričakuje, da se bo sodelovanje z njo še okrepilo.

#družba 18.10.2020 9:00

V spomin mrtvim letos tudi prižiganje virtualnih sveč

Bliža se čas, ko se ljudje še pogosteje spominjajo umrlih bližnjih in jim prižigajo sveče. Neprofitni zavod Candela je razvil brezplačno storitev, ki v spomin mrtvim omogoča prižiganje virtualnih sveč. Kot so zapisali, to vsaj malo pomaga ublažiti bolečino ob izgubi, hkrati pa je prižiganje virtualnih sveč dostopnejše in bolj okolju prijazno.

Podjetja #družba 17.10.2020 8:35

Ustanovljeno združenje ponudnikov storitev najema vozil

Podjetja, ki izvajajo storitev najema vozil (rent a car), so pod okriljem Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) ustanovila svoje združenje. Cilj podjetij je sistematično naslavljanje težav, s katerimi se pri svojem delu srečujejo vsakodnevno, zlasti pa v obdobju globalne pandemije covida-19.

#družba 16.10.2020 15:43

Delovati začenja drugo nacionalno omrežje DAB+

Danes začenja delovati tretje omrežje DAB+, ki je obenem drugo z nacionalno pokritostjo pod oznako multipleks R2. Novi multipleks je razdeljen na vzhodno in zahodno regijo, vanj pa so že vključeni regionalni radijski programi in programi narodnostnih skupnosti, ki delujejo v okviru Radiotelevizije Slovenija (RTVS).

#družba znanost 15.10.2020 14:55

V pripravi spletna jezikoslovna projekta Franček in Slovenščina na dlani

Dan pred mednarodnim dnevom slovarjev je pod okriljem Sekcije za leksiko ZDSDS potekala spletna predstavitev dveh spletnih izobraževalnih projektov - portala Franček in projekta Slovenščina na dlani. Tako spletni jezikovni portal Franček kot Slovenščina na dlani sta namenjena otrokom in mladostnikom v različnih starostnih obdobjih ter učiteljem.

#družba 14.10.2020 9:31

Ob mednarodnem dnevu e-odpadkov poudarek na izobraževanju o problematiki

Lani smo po nekaterih ocenah na svetu pridelali 53,6 milijona ton e-odpadkov, kar je več kot kadarkoli doslej, do leta 2030 pa naj bi količina narasla na 75 milijonov ton letno, opozarjajo v družbi Zeos. Danes je namreč mednarodni dan e-odpadkov, ki izpostavlja predvsem izobraževanje za večjo ozaveščenost o problematiki.