#družba

#družba 18.10.2017 19:18

Panelisti med ukrepi za približanje zelene mobilnosti izpostavili informiranje potrošnikov

Cilji na področju rabe čistejših avtomobilov so ambiciozni, a uresničljivi z dobro strategijo, ki med drugim vključuje ustrezno informiranje potrošnikov, so izpostavili udeleženci okrogle mize v Ljubljani. Strinjali so se, da bo hiter razvoj sodobnih tehnologij pospešil razvoj, na katerega morajo biti pripravljene tako posamezne države kot EU.

#družba 18.10.2017 12:05

Statistični urad vabi na pot z mobilnim telefonom v žepu

Statistični urad RS se je v okviru raziskovanja dnevne mobilnosti potnikov lotil zbiranja podatkov tudi s pomočjo aplikacije za pametne telefone. Ta je že dostopna v spletni trgovini, njena uporaba je preprosta, beleženje podatkov pa povsem anonimno, so sporočili iz statističnega urada. Uporabnike vabijo, naj si jo naložijo na svoje naprave.

#družba 18.10.2017 11:20

Med Slovenci raziskava o odnosu do avtonomnih vozil

Družba Goodyear Dunlop Sava Tires med 17. oktobrom in 14. novembrom s pomočjo t. i. klepetalnega robota izvaja raziskavo o odnosu Slovencev do avtonomnih vozil prihodnosti. Klepetalni robot vsakemu uporabniku, ki se vključi v pogovor, zastavi pet vprašanj, povezanih z mobilnostjo v prihodnosti. Izsledke bodo primerjali z evropsko študijo.

#družba 17.10.2017 14:44

Strategija o alternativnih gorivih po mnenju ministrstva zahtevna, a uresničljiva

Strategija o alternativnih gorivih v prometnem sektorju, ki jo je minuli teden potrdila vlada, je po besedah vodje službe za trajnostno mobilnost in prometno politiko na ministrstvu za infrastrukturo Bojana Žlendra zahtevna. Vendar pa je stroka v njej predlagala to, za kar trdno verjame, da je uresničljivo, poudarjajo na ministrstvu.

#družba 16.10.2017 13:29

Maribor s projektom recikliranja zemlje do novih urbanih vrtov

Mestna občina Maribor namerava v okviru projekta Urban soil 4 food, za katerega je prejšnji teden dobila odobrena evropska sredstva, raziskovati načine, kako iz izkopane zemljine in bioloških odpadkov zamešati certificirano zemljino, ki bi bila uporabna za gojenje rastlin v mestih. Posledično naj bi v mestu vzpostavili nove urbane vrtove.

#družba 16.10.2017 13:24

Do manj žrtev na cestah tudi z eKlicem za tovorna vozila

Medtem ko bodo morali biti novi modeli osebnih avtomobilov v EU od aprila 2018 že opremljeni s sistemom eKlic, smo v Sloveniji pripravili tudi rešitev za tovorna vozila. Njena vpeljava na ravni države bi ohranila številna življenja in pripomogla k zmanjšanju gmotne škode zaradi nesreč, je danes povedala ministrica za obrambo Andreja Katič.

#družba 16.10.2017 10:13

Ekologi brez meja opozarjajo na zavrženo hrano

Ekologi brez meja ob današnjem svetovnem dnevu hrane na ljubljanskem Mesarskem mostu opozarjajo mimoidoče, da skoraj polovico zavržene hrane prispevajo gospodinjstva. Na leto vsak od nas zavrže za 163 evrov hrane - s tem bi dva meseca lahko hranili lačno osebo, še opozarjajo v društvu.

#družba 16.10.2017 8:55

Ljubljanski projekt za koristno rabo tujerodnih rastlin

Mestna občina Ljubljana bo s projektom Applause (Alien Plant Species) naslovila nerešena vprašanja glede ravnanja z invazivnimi tujerodnimi rastlinami v smislu pristopa ničelnih odpadkov in krožnega gospodarstva. Gre za enega od 16 izbranih projektov, ki jih bo v okviru pobude Urban Innovative Actions (UIA) sofinancirala EU.

zgodba #družba 13.10.2017 20:09

Inovativni mladi kmet 2017 je Matic Vizjak

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine sta danes razglasili zmagovalca 11. izbora Inovativna mlada kmetica/Inovativni mladi kmet. Letošnji zmagovalec je Matic Vizjak iz Šmarij pri Jelšah, ki se med drugim ukvarja tudi s pridelavo in predelavo čilijev, čebelarstvom, pridelavo žit in vinarstvom.