#družba

#družba znanost 21.6.2020 8:02

Mariborski študenti uspešni s poljedelskim robotom

Ekipa študentov in raziskovalcev z mariborske univerze že več let razvija avtonomnega poljedelskega robota, ki bi olajšal delo v kmetijstvu. Cilj je izdelati napravo, ki se premika po polju povsem samostojno, ne da bi poškodovala rastline, obenem pa opravlja različna dela, na primer odstranjuje plevel. Uspešno so ga predstavili na več tekmovanjih.

#družba 20.6.2020 9:51

Prenos mobilnih podatkov v prvem četrtletju s 54-odstotno rastjo

Prenos podatkov prek mobilnega širokopasovnega dostopa se je v prvem četrtletju, ko se je v Sloveniji zaradi koronavirusa ustavilo javno življenje, z njim pa vzpostavilo delo in šolanje od doma, v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za več kot polovico. Prenesenih je bilo okoli 42 milijonov gigabajtov podatkov.

Turizem #družba 20.6.2020 8:30

Začenja se digitalna kampanja moje mesto

Združenje zgodovinskih mest Slovenije se je z inovativno nagradno igro #mojemesto pridružilo vseslovenski motivacijski kampanji Slovenske turistične organizacije z naslovom Zdaj je čas. Moja Slovenija. Nagradna igra bo potekala od danes do sredine julija. Udeleženci se bodo potegovali za več kot 100 privlačnih nagrad.

novica #družba 18.6.2020 16:22

Zaživela spletna stran jezikovnih poklicev

Oddelek za prevajalstvo ljubljanske filozofske fakultete in združenje konferenčnih tolmačev sta danes predstavila portal jezikovnih poklicev, ki je rezultat štirimesečnega projekta študentov. Portal na enem mestu predstavlja značilnosti posameznih jezikovnih poklicev in njihovih združenj ter ozavešča javnost o njihovem delu in vlogi v družbi.

Podjetja #družba 18.6.2020 13:59

Spletni pogovor: Glavni izziv bo prenos zelenih evropskih strategij v prakso

Evropski zeleni dogovor ostaja prioriteta Evropske komisije. Ključni izziv bo strategije na evropski in nacionalni ravni prenesti v konkretne ukrepe in odločitve, je v današnjem spletnem pogovoru poudaril vodja predstavništva komisije v Sloveniji Zoran Stančič. Te konkretnosti po oceni sogovornikov tudi v Sloveniji manjka.

#družba znanost 15.6.2020 16:05

Slovenija del pobude za vzpostavitev globalnega partnerstva za umetno inteligenco

Slovenija se je pridružila mednarodni pobudi za vzpostavitev globalnega partnerstva za umetno inteligenco, katerega cilj je podpirati in usmerjati odgovorno uporabo in razvoj umetne inteligence, ki bo ob upoštevanju človekovih pravic in raznolikosti spodbujala inovacije in gospodarsko rast. Sodelovalo bo devet slovenskih strokovnjakov.

Podjetja #družba 12.6.2020 16:13

ZDA bi izjavo o varnosti omrežij 5G podpisale tudi s Slovenijo

Slovenija ima po neuradnih informacijah na mizi osnutek skupne izjave z ZDA o varnosti omrežij 5G, ki izpostavlja pomen visokih varnostnih standardov ponudnikov tehnologije 5G. Izjava bi lahko omejila sodelovanje Huaweija pri vzpostavljanju 5G v Sloveniji, čeprav ministrstvo za javno upravo zagotavlja, da vlada uradnega stališča do Huaweija nima.