Intervju Podjetja 2.2.2019 7:30

Izvršni direktor Sandoza: Slovenija pomembna tako z vidika proizvodnje kot razvoja

pogovarjala se je Janja Zalar

Basel, 2. februarja - Novartisova generična enota Sandoz je pred velikimi spremembami. V letu in pol bo vodstvo pregledalo poslovanje in prisotnost v več kot 150 državah in zarisalo novo pot. To pa, kot je v pogovoru za STA dejal izvršni direktor Sandoza Richard Francis, zaenkrat ne prinaša sprememb v Sloveniji, ki je v Sandozu cenjena.

Ljubljana. Proizvodni obrat farmacevtskega podjetja Lek, ki je del skupine Sandoz. Foto Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Proizvodni obrat farmacevtskega podjetja Lek, ki je del skupine Sandoz.
Foto Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Sandoz, ki združuje generična podjetja znotraj Novartisa, pestijo pritiski na cene, s težavami pa se sooča predvsem na ameriškem trgu, zato se mu v prihodnjih 18 mesecih obetajo velike spremembe in regionalna konsolidacija. Podrobnosti, kaj se bo zgodilo, še niso znane, je pa Sandozov izvršni direktor dejal, da v Sloveniji, kjer delujejo Lek, Novartis Pharma Services in Sandoz, zaenkrat ne pričakuje velikih sprememb.

Novartis v Sloveniji zaposluje 4085 ljudi, za podporo Novartisovi poslovni diviziji Sandoz je zadolženih približno 550 sodelavcev.

"Slovenija je eden naših draguljev, tako z vidika proizvodnje kot tudi razvoja," je poudaril Francis in spomnil, da v Sloveniji širijo razvojni center, ki je že sedaj največji razvojni center v okviru Sandoza. "V minulih petih letih sem se naučil, da je v Sloveniji zelo prisotna kultura konkurenčnosti in želja biti najboljši, tako v razvoju kot proizvodnji. Močna je tudi prodajna ekipa, vendar pa je res izjemna na področju razvoja in proizvodnje," je poudaril.

Prav zaradi tega so se v Sandozu odločili, da povečajo razvojni center. "Zelo sem zadovoljen z našim delom v Sloveniji in posledično povečujemo tudi število zaposlenih," je dodal.

Sandoz je v Evropi številka ena na področju generikov, med vodilnimi je tudi na področju podobnih bioloških zdravil. Na stari celini želijo tudi v prihodnje krepiti rast, saj je to trg, na katerem Francis vidi potencial. Ob tem pa opozarja, da na trgu generikov rast ne more biti več velika, saj si Sandoz tam že sedaj odreže največji kos pogače. Kljub temu pa generiki za Sandoz ostajajo pomembni, saj med drugim z dobički iz generikov financirajo raziskave in razvoj podobnih bioloških zdravil, tako v Evropi kot zunaj Evrope.

Konkurenca na evropskih tleh je sicer raznovrstna - od majhnih podjetij, ki so zadovoljna z nizkimi maržami, do tistih, ki tja vstopajo le kratkoročno. "Nova podjetja še krepijo svoje poslovanje, zato so pripravljena pristati na manj kot mi," je izpostavil izvršni direktor Sandoza.

Močna je tudi konkurenca iz Indije, ki že vstopa na evropski trg, čeprav se soočajo s težavami zaradi kompleksnosti trga, ki je sestavljen iz številnih držav. V prihodnje bodo pomembna konkurenca tudi kitajska podjetja, ki trenutno poslujejo predvsem na Kitajskem, vendar pa se pripravljajo tudi na prodor na tuje trge. "Naivno bi bilo misliti, da ne bodo prišli," je poudaril. Zato tudi v prihodnje pričakuje velike cenovne pritiske na generike.

Sandoz mora po njegovih besedah tudi v prihodnje vlagati v izboljšanje portfelja, proizvodnje in učinkovitosti. "Ne smemo počivati. Ker smo najboljši, smo tudi prva tarča vsakega novega igralca," je poudaril. Francis sicer tudi v prihodnje pričakuje velike cenovne pritiske na generike, kljub temu pa meni, da je napovedana preobrazba priložnost. "Morda se res sliši težko, vendar mi to predstavlja izziv. Če bi bilo enostavno, bi se tega lahko vsak lotil," je dejal.

Korenite spremembe bodo po njegovih besedah nujne predvsem v ZDA, kjer se je trg zadnje čase spremenil, konkurenca pa povečala. Zato bodo v Sandozu premislili, kako naprej, in tam nastopili s spremenjeno strategijo. "Ne povečujemo deleža in neučinkovito porabljamo vire na trgu, kjer ne moremo rasti. Imamo pa veliko priložnosti za rast na drugih trgih," je poudaril.

Sandoz je prisoten v več kot 150 državah po svetu. "Čeprav imamo veliko priložnosti, pa vsak trg prinaša nove regulatorne zahteve, okoljevarstvene predpise, zagotavljanje dobavne verige," je opisal. Prav zaradi takšne kompleksnosti se mu zdi smiselno, da se osredotočijo na bistvo. "Da bomo prisotni predvsem tam, kjer si lahko obetamo srednjeročno in dolgoročno rast," je dodal.