Podjetja 20.5.2015 11:00

Telemach bo začel postavljati mobilno omrežje LTE

Ljubljana, 20. maja - Največji slovenski kabelski operater Telemach bo po uspešno zaključenem prevzemu mobilnega operaterja Tušmobil v četrtek začel s korenito nadgradnjo mobilne infrastrukture. V okviru te bo postavil novo omrežje četrte generacije LTE in povsem prenovil obstoječi omrežji druge in tretje generacije. V celoten projekt bo vložil 50 milijonov evrov.

Ljubljana. Podjetje Telemach, logotip. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Podjetje Telemach, logotip.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana. Podjetje Telemach, logotip. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Podjetje Telemach, logotip.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana. Telemach, podjetje, stavba, logotip, telekomunikacije. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana.
Telemach, podjetje, stavba, logotip, telekomunikacije.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana. Telemach, podjetje, stavba, logotip, telekomunikacije. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Telemach, podjetje, stavba, logotip, telekomunikacije.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Z omrežjem LTE bodo do 1. junija zagotovili že 25-odstotno pokritost slovenskega prebivalstva, kar je tudi v skladu z obvezo, dano ob pridobitvi frekvenc za LTE. Začeli bodo na Primorskem, sledila bo Ljubljana in tako naprej. Do konca leta nameravamo zagotoviti okrog 78-odstotno pokritost prebivalstva s signalom LTE.

"S tem bomo že krepko nad obvezami iz odločbe za frekvence - naslednja obveza je namreč do junija 2016 zagotoviti 50-odstotno pokritost. Sami sicer želimo v 12 mesecih zagotoviti 100-odstotno pokritost z omrežje LTE," je v pogovoru za STA povedal direktor Telemacha Marko Šter.

Z nadgradnjo obstoječih omrežij 2G in 3G bodo prav tako začeli na Primorskem, sledila bo Notranjska in nato postopno regije čez vso Slovenijo do Pomurja. Za dobavitelje opreme so izbrali kitajskega proizvajalca Huawei.

V letošnjem letu nameravajo postaviti okrog 50 novih baznih postaj. Trenutno je baznih postaj sicer okrog 650, s katerimi je Tušmobil doslej zagotavljal okrog 99-odstotno pokritost s signalom 2G in nekoliko manjšo pokritost s signalom 3G.

Telemach, ki je v lasti ameriškega investicijskega sklada KKR, je že leta 2012 vstopil na trg mobilne telefonije kot ponudnik tovrstnih storitev v omrežju Tušmobila. Lani je nato kupil podjetje Tušmobil, zanj naj bi po neuradnih podatkih odštel okrog 110 milijonov evrov.

V letu 2014 je skupina Telemach prihodke povečala za 13 odstotkov na 85 milijonov evrov, čisti dobiček pa za pet odstotkov na skoraj sedem milijonov evrov. Za naložbe so namenili dobrih 22 milijonov evrov. Na trgu ponujajo dostop do televizijskih programov, širokopasovni dostop do interneta ter fiksno in mobilno telefonijo.


Intervju z direktorjem Telemacha Markom Šterom je dosegljiv na spletni strani https://krog.sta.si/2136092/direktor-telemacha-postavili-bomo-povsem-novo-omrezje.