Turizem 24.6.2024 11:05

Maja rast turističnega obiska

Ljubljana, 24. junija - Turistični nastanitveni obrati so maja zabeležili 596.418 prihodov turistov, ki so skupaj ustvarili nekaj manj kot 1,4 milijona prenočitev. To je 16,9 oz. 14,7 odstotka več kot maja lani. V prvih petih mesecih je bilo prihodov 1,9 milijona oz. 6,7 odstotka več, prenočitev pa 4,8 milijona oz. 4,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Ljubljana. Ljudje na ulicah, turisti. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljudje na ulicah, turisti.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Nekaj manj kot eno četrtino vseh prenočitev v maju so ustvarili domači turisti. Njihovih prihodov je bilo 125.778 oz. 8,1 odstotka več kot maja lani, prenočitev pa 333.638 oz. 6,6 odstotka več. Največkrat so prenočili v občini Piran, sledili sta Izola in Brežice, so sporočili iz Statističnega urada RS.

Tujih turistov so maja v Sloveniji našteli 470.640, kar je 19,5 odstotka več kot pred letom. Število njihovih prenočitev se je ob tem povečalo za 17,5 odstotka na nekaj več kot milijon, najpogosteje pa so izbrali občino Ljubljana. Sledili sta občini Piran in Bled.

Petino tujih prenočitev so v maju ustvarili turisti iz Nemčije. Sledili so turisti iz Avstrije, Italije, ZDA in Poljske.

V primerjavi z letom prej se je število prenočitev turistov iz vseh omenjenih držav povečalo, najbolj pa pri turistih iz Poljske (za 32 odstotka). Ti so največkrat prenočili v občini Ljubljana.

Domači turisti so največkrat prenočili v zdraviliških občinah, tuji pa v gorskih, še ugotavljajo statistiki. Najpogostejša izbira domačih turistov med zdraviliškimi občinami je bila občina Brežice, tujih pa med gorskimi občina Bled.

V primerjavi z lanskim majem se je število turističnih prenočitev v vseh vrstah turističnih občin povečalo. Najvišjo rast je bilo opaziti v občini Ljubljana, namreč 27-odstotno, kjer so dve tretjini prenočitev našteli v hotelih in podobnih nastanitvenih obratih.

Razmerja so podobna tudi v petmesečni primerjavi. Tuji turisti so ustvarili približno dve tretjini vseh prenočitev, zabeleženih med januarjem in majem letos, med njimi pa je bilo največ turistov iz Nemčije, ki so jim sledili turisti iz Italije in Avstrije.