Podjetja 21.10.2024 20:11

Zlata gazela je podjetje Hyla

Ljubljana, 21. oktobra - Letošnja zlata gazela je podjetje Hyla, ki izdeluje visokokakovostne vodne sesalnike, ki sesajo in hkrati čistijo zrak. Naziv srebrne gazele je pripadlo Trgogradu, bronaste pa Caretronicu. Izbor tradicionalno pripravlja družba Dnevnik.

Ljubljana. Direktor podjetja HYLA Janez Pogačar. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktor podjetja HYLA Janez Pogačar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Družbi Hyla je uspelo lasten inženirski izum razviti v svetovno znamko. Izdeluje visokokakovostne vodne sesalnike, ki sesajo in hkrati čistijo zrak, izdelek pa na 70 svetovnih trgih trži 15.000 svetovalcev, so zapisali na Dnevniku.

Družinsko podjetje Hyla izredno dobro obvladuje svojo tržno nišo. V njej kraljuje z enim samim visokokakovostnim in visoko cenovno pozicioniranim izdelkom, so poudarili. Kolektiv 75 zaposlenih je lani ustvaril dodano vrednost preko 156.000 evrov. Prodajo so v petih letih podvojili in je v letu 2023 presegla 33 milijonov evrov.

Srebrna gazela je postal Trgograd. Podjetje je nastalo leta 1992 in se je skozi svojo zgodovino dograjevalo in poskušalo trgu ponuditi čim bolj kompleksne storitve s področja gradbeništva, gradbenih storitev in gradbenih proizvodov, so zapisali na Dnevniku. Celotno skupino Trgograd danes sestavljajo štiri podjetja s 310 zaposlenimi.

Bronasta gazela pa je šla v roke podjetju Caretronic, ki je v svoji tržni niši digitalizacije zdravstveno-negovalnega sistema v domovih starejših in bolnišnicah vodilno v svetu. Z naprednimi rešitvami razbremenjuje zdravstveno osebje in optimizira delovne procese v zdravstvenih ustanovah po vsem svetu, so zapisali pri časniku.

Nagrade so podelili danes v Cankarjevem domu, zbrane pa je nagovoril finančni minister in podpredsednik vlade Klemen Boštjančič. Kot je dejal, ne gre le za priznanje, temveč za simbol odličnosti in rasti, ki poudarja zavedanje o tem, kako pomembno je podjetništvo za našo družbo in gospodarstvo.

Poudaril je še, da nagrada odlikuje podjetja, ki dosegajo nadpovprečne rezultate in si prizadevajo za nenehno izboljševanje. "Ta so dokaz, da uspeh temelji na trdem delu, inovativnosti in zmožnosti prilagajanja. Gazele torej ustvarjajo nova delovna mesta in prispevajo k gospodarski stabilnosti," so Boštjančiča povzeli na Dnevniku.

Obenem je opozoril, da podjetništvo ni le zgodba o dobičku in se tudi ne meri v tem, temveč je zgodba o vplivu, ki ga s svojim delom podjetja ustvarjajo na družbo in okolje.

Gazela je naziv najbolj ugledne slovenske gospodarske nagrade, ki jo Dnevnik podeljuje za izjemne dosežke v podjetništvu.