Podjetja 20.6.2024 20:10

Slovenska vladno-gospodarska delegacija zadovoljna s poslovnim kongresom v Münchnu

München, 20. junija - Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo se je v zadnjih letih močno okrepilo, odlično je tudi sodelovanje z Bavarsko. Še vedno pa ostaja veliko prostora za nadgradnjo, pri čemer so največje priložnosti na področju vesoljske in drugih visokih tehnologij, avtomobilske industrije in turizma, je bilo slišati na poslovnem kongresu v Münchnu.

Nemčija, München. Slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch. Foto: Jure Makovec/STA

Nemčija, München.
Slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch.
Foto: Jure Makovec/STA

Nemčija, München. Slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch. Foto: Jure Makovec/STA

Nemčija, München.
Slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch.
Foto: Jure Makovec/STA

Nemčija, München. Slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch. Foto: Jure Makovec/STA

Nemčija, München.
Slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch.
Foto: Jure Makovec/STA

Kot so ugotovili udeleženci poslovno-investicijskega kongresa Invest and Connect: Slovenian Bussiness Pitch, sta zaradi geopolitičnih dejavnikov gospodarstvi Slovenije in Nemčije oz. Bavarske postali še bolj povezani, delita pa tudi podobne izzive.

Konferenca, ki jo je Nogometna zveza Slovenije (NZS) pripravila v sodelovanju z gospodarskimi ministrstvom, agencijo Spirit in Slovensko turistično organizacijo, se je nadaljevala z bilateralnimi srečanji med slovenskimi in nemškimi gospodarstveniki ter tremi paneli. Na prvem so pretresali partnerstva, priložnosti in izzive slovensko-nemškega sodelovanja, na drugem so govorili o avtomobilski industriji kot paradnemu konju sodelovanja, na tretji pa o Sloveniji kot o visoko tehnološkem in visoko inovativnem centru.

Konference se je udeležila delegacija več kot 100 slovenskih podjetij, ki si je danes skupaj z državnim vrhom, med drugimi predsednico republike Natašo Pirc Musar in premierjem Robertom Golobom, ogledala nogometno tekmo med Slovenijo in Srbijo, ki se je končala z delitvijo točk.

Predsednik slovenske vlade Robert Golob:

Z Bavarsko sodelujemo že dolgih 50 let in želimo si, da bi sodelovali tudi prihodnjih 50, kar je tudi eden ključnih razlogov mojega obiska. To obletnico bomo praznovali prihodnje leto in želimo si jo obeležiti na razvojno zanimiv način. Slovenija je ravno v sredo pridobila potrditev polnopravnega članstva v Evropski vesoljski agenciji in naši načrti, tudi z Bavarsko, so zelo povezani z razvojem vesoljskih tehnologij. Naš četrti satelit bo letel v vesolje v sodelovanju z bavarsko industrijo, z njihovo raketo Isar. To je morda eden od tistih lepih projektov za prihodnost, ki danes morda zgleda majhen. Naša prihodnost je tako ali drugače v vesolju, ne samo zaradi drugih planetov ali pa še najmanj zaradi drugih planetov, ampak zaradi tega, kaj lahko vse naredimo za življenje na Zemlji, ko si pri tem pomagamo z vesoljskimi tehnologijami.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han:

Z obiskom sem zelo zadovoljen. Bavarska je ena izmed najpomembnejših gospodarskih partneric Slovenije. Na današnjem dogodku pa smo lahko videli, da gredo gospodarstvo, šport in turizem z roko v roki, zato je bila odločitev vlade, da ta tri področja združi pod enim resorjem, zelo dobra. Sestali se bomo tudi z bavarskim ministrom za gospodarstvo, s katerim se bomo med drugim pogovarjali o še bolj poglobljenem sodelovanju. Navzoči bodo tudi predstavniki podjetja BMW, ki so opozorili na težave carin, ki jih uvaja EU za kitajske avtomobile. Mišljenja so tu zelo različna, ker niso vsi v istem položaju. Bomo videli, kakšne so želje nemške avtomobilske industrije, ki ima realno težavo. To je cilj, ki ga moramo seveda vsi skupaj zasledovati. Sestali se bomo tudi s Slovencem, ki je v družbi BMW zadolžen za nove dobavitelje, da vidimo, kaj je potrebno storiti, da dvignemo to dodano vrednost oz. da gremo višje v dobavni verigi.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović:

Cilj današnjega dogodka je povezovanje partnerjev iz Slovenije in Bavarske oz. Nemčije. Na dogodku, kot je evropsko prvenstvo, želimo predstaviti Slovenijo, njene možnosti in potenciale ter navezati stike. Šport je najboljši povezovalec na različnih področjih in tudi ob športu se ljudje velikokrat mrežijo in ustvarjajo kontakte, ki kasneje prerastejo v poslovna sodelovanja. Zato je šport, sploh pa vrhunski šport, deležen oglaševanja. Vodstva naših poslovnih partnerjev so izpostavila veliko stvari, povezanih z varovanjem okolja in s trajnostnim razvojem. Izpostavili so, kako je lahko "majhna" Slovenija udeležena na regionalnih in globalnih trgih in koliko izvaža. To so fascinantne številke. Videli smo tudi predstavitev slovenskega turizma v Nemčiji, ki je Slovenijo predstavil kot izjemno destinacijo.

Direktor Javne agencije Spirit Slovenija Rok Capl:

Današnji dogodek v BMW Weltu, kjer povezujemo slovensko in nemško gospodarstvo, je odraz večmesečnega dela. Resnično sem ponosen na svojo ekipo in vse partnerje, da smo uspeli skupaj zbrati več kot 150 gospodarstvenikov, visokih političnih predstavnikov in da na ta način krepimo vezi med Slovenijo in Nemčijo. Še bolj smo ponosni, da smo to naredili ob robu velikega športnega dogodka. Gre za izredno pomemben poslovni dogodek, ki verjamem, da bo v bodoče še bolje povezoval Slovenijo z Nemčijo in odprl marsikatera vrata slovenskemu gospodarstvu. Nemčija je, kot vemo, najpomembnejši zunajetrgovinski partner Slovenije. Lani je blagovna menjava presegla 14 milijard evrov, od tega je na Bavarsko odpadlo več kot tri milijarde evrov.

Direktorica podjetij Siemens Slovenija, Hrvaška in Srbija Medeja Lončar:

Izjemno sem vesela, da smo organizirali tak dogodek v Nemčiji. Gre za ambiciozen projekt, ki je dal možnost predstavitve slovenskim in nemškim podjetjem. Slovensko gospodarstvo nima dovolj tovrstnih priložnosti in ravno šport je tisti, ki zdaj združuje vsa ta področja. Menim, da je glavna moč slovenskega gospodarstva predvsem to, da spremljamo hiter tehnološki razvoj. To pomeni tudi, da imajo nemška podjetja, ki pridejo v Slovenijo, zelo močen ekosistem dobaviteljev in partnerjev, kar nas pomembno razlikuje od drugih držav v regiji, npr. Srbije, ki trenutno dobiva veliko tujih investicij. V Sloveniji imamo visoke standarde in za nemška podjetja je izjemno pomembno, da so v okolju, ki te standarde že ima.

Direktor zunanjega oblikovanja v podjetju Mercedes Robert Lešnik:

Današnja konferenca je odlična za predstavitev poslovnih priložnosti, predvsem pa za mreženje. Lažje je, če pogledaš ljudem v oči in se neposredno srečaš. Sam sem v poslu že 30 let in menim, da je najpomembneje, kjerkoli po svetu, vzpostaviti in vzdrževati osebni kontakt.

Soustanovitelj in direktor Pareto AI Dejan Petelin:

Prihajam iz podjetja Pareto AI, kjer se ukvarjamo z razvojem AI rešitev za podjetja. Pomagamo jim pri vpeljavi te nove tehnologije in verjamem, da je na tej konferenci veliko takih ambicioznih podjetij. Od konference pričakujem, da bomo na njej dobili nova poznanstva in bomo s tem dodatno razvijali in pomagali podjetjem pri uvajanju te tehnologije. Naše stranke so podjetja, ki delajo v energetiki in pa vsa podjetja z industrijskimi procesi.