Podjetja 24.10.2024 12:13

Litostroj Power v roke skupine Wikov

Ljubljana, 24. oktobra - Skupina Wikov Industry širi svojo dejavnost na dobavo opreme za obnovljive vire energije. Z družbo DK Holding Investments (DKHI) se je dogovorila za nakup industrijskega dela holdinga Energo-Pro Industries s hčerinskimi družbami Litostroj Power Slovenija, Litostroj Engineering Češka, Litostroj Hydro Kanada in Litostroj ZDA.

Ljubljana, Litostroj. Logotip podjetja Litostroj power. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Litostroj.
Logotip podjetja Litostroj power.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Sedaj se sprejemajo ukrepi za poravnavo transakcije, ki je načrtovana za konec novembra in začetek decembra, so danes sporočili iz Litostroja Power, ki je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev opreme za hidroelektrarne. Skupina je specializirana za načrtovanje, izdelavo in vzdrževanje vodnih turbin, reverzibilnih črpalk, ventilov ter črpalk in je dobavitelj celovitih rešitev na ključ za hidroelektrarne. Prihodki znašajo preko 80 milijonov evrov letno.

"To je strateška odločitev za našo industrijsko skupino. Litostroj je eden vodilnih na svetu pri projektiranju in proizvodnji opreme za hidroelektrarne, ima napredno proizvodnjo, ki gradi na kakovostnih raziskavah in zaposluje visoko usposobljene delavce. Wikov in Litostroj bosta uporabljala tudi številne sinergije v trgovini, tehnologiji in proizvodnji," je dejal lastnik skupine Wikov Martin Wichterle.

Za obe podjetji po njegovih besedah vidijo velik potencial na severnoameriških trgih. Litostroj krepi tudi svoj položaj v inženirstvu, usmerjenem v obnovljive vire in tehnologije, ki zmanjšujejo emisije toplogrednih plinov, ki že predstavljajo več kot polovico naše prodaje, je dodal Wichterle.

Litostroj je del skupine DKHI od leta 2014. V tem času je utrdil svoj položaj na trgih Kanade in ZDA, pomembno vlogo ima pri obnovi in gradnji novih hidroelektrarn skupine Energo-Pro v Gruziji, Bolgariji in Turčiji. "Prodaja je med drugim del naše strategije, da se osredotočimo na podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in distribucijo električne energije iz hidroelektrarn," je povedala predstavnica DKHI Hana Hikelova.

Litostroj deluje po svetu prek štirih družb iz Slovenije, Češke, Kanade iz ZDA. Zaposluje več kot 350 ljudi in je sodeloval pri projektih s skupno instalirano močjo več kot 25.000 megavatov, ki se izvajajo v več kot 60 državah po vsem svetu, so navedli.

Skupina Wikov je evropski proizvajalec industrijskih menjalnikov. Svoje izdelke dobavlja za široko paleto industrij, kot so vetrna in vodna energija, tirna vozila, ladjedelništvo, rudarstvo ter pridobivanje nafte in plina. Skupina zaposluje več kot 1000 delavcev v proizvodnih obratih na Češkem, v Nemčiji, Kanadi in Indiji ter dosega letno prodajo v višini štiri milijarde čeških kron (okoli 160 milijonov evrov).