Turizem 17.10.2024 14:11

V Tolminskih koritih kmalu začetek gradnje nove vstopne točke

Tolmin, 17. oktobra - Tolminska korita, ena od najbolj obiskanih turističnih točk v občini Tolmin, ki jo upravlja Javni zavod za turizem Dolina Soče, bodo dobila novo vstopno točko. Gradnjo novega objekta v vrednosti 700.000 evrov bodo začeli ob koncu letošnje sezone, čez mesec dni. Dela bodo predvidoma dokončali pred začetkom sezone v letu 2026.

Zatolmin, Tolminska korita. Vizualizacija novega vstopnega objekta v Tolminska korita. Foto: STA

Zatolmin, Tolminska korita.
Vizualizacija novega vstopnega objekta v Tolminska korita.
Foto: STA

Tolmin, Občina Tolmin. Podpis pogodbe za izvedbo gradbenih del na vstopni točki v Tolminska korita. V. d. direktorja Zavoda za turizem Dolina Soče Erika Kašca Špolad, župan občine Tolmin Alen Červ ter zastopnik podjetja SGP Zidgrad Idrija Martin Raspet. Foto: STA

Tolmin, Občina Tolmin.
Podpis pogodbe za izvedbo gradbenih del na vstopni točki v Tolminska korita.
V. d. direktorja Zavoda za turizem Dolina Soče Erika Kašca Špolad, župan občine Tolmin Alen Červ ter zastopnik podjetja SGP Zidgrad Idrija Martin Raspet.
Foto: STA

Tolminska korita je leta 2006 v upravljanje prevzela takratna Lokalna turistična organizacija Sotočje, ki jo je leta 2017 nasledil Javni zavod za turizem Dolina Soče. Število obiskovalcev se je od takrat podeseterilo, saj je z nekaj več kot 12.000 v letu 2006 naraslo na več kot 120.000 v lanski sezoni.

Pogodbo za izvedbo gradbenih del na vstopni točki so minuli teden podpisali v. d. direktorja omenjenega zavoda Erika Kašca Špolad, župan Občine Tolmin Alen Červ in zastopnik podjetja SGP Zidgrad Idrija Martin Raspet.

Kot so sporočili na novinarski konferenci ob podpisu pogodbe, bo letošnja sezona zaradi začasne zapore korit ob pomladanski sanaciji bližnjega skalnega podora za dva meseca krajša. Na turističnem zavodu ocenjujejo, da bo obisk manjši le za kakšnih 15 odstotkov, saj so do sredine oktobra zabeležili več kot 100.000 obiskovalcev.

Ob naraščanju obiska sta se zavod in občina lotila iskanja rešitve za nov vstopni objekt, saj obstoječi ni več primeren. Kot je opozorila Kašca Špolad, so neprimerne predvsem kemične sanitarije, trenutni objekt je tudi premajhen tako za zaposlene kot za sprejem obiskovalcev.

Nov objekt bo umeščen pod pobočje na sedanjem plačljivem parkirišču. Severni del bo obsegal prodajalno kart, prostor za zaposlene, trgovinico z lokalnimi izdelki in promocijskim materialom ter prostor za zadrževanje v senci. V južnem delu objekta bodo sanitarije in skladiščni prostor.

Med obiskovalci Tolminskih korit močno prevladujejo tujci, ki jih je bilo lani okoli 85 odstotkov. Največ je bilo Nemcev, sledijo Nizozemci, Italijani, Francozi in Čehi. Zaradi upoštevanja nosilne zmogljivosti naravne vrednote in zagotavljanja varnosti ter boljše turistične izkušnje so lani obisk omejili na največ 200 obiskovalcev na uro. Kljub temu so leto zaključili s skoraj 15-odstotnim povečanjem glede na predhodno sezono, dnevni obisk pa so uspešno razporedili prek celotnega dneva, so pojasnili v zavodu.

Kot so še poudarili, so z letošnjo turistično sezono v Posočju zelo zadovoljni, čeprav je bil začetek slabši zaradi deževnega vremena v juniju. Na celotnem območju Posočja so v letošnji sezoni zabeležili šestodstotno rast obiska.