Statistika 23.7.2024 10:50

Zaupanje potrošnikov julija nekoliko upadlo

Ljubljana, 23. julija - Kazalnik zaupanja potrošnikov se je julija na mesečni ravni poslabšal za odstotno točko. V primerjavi z lanskim julijem se je vrednost kazalnika medtem zvišala za osem odstotnih točk, za devet odstotnih točk pa je bila nad povprečjem prejšnjega leta, je danes objavil statistični urad.

Ljubljana. Finance, denar, evri, gotovina, kovanci, varčevanje. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Finance, denar, evri, gotovina, kovanci, varčevanje.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Mesečni upad so povzročila bolj pesimistična pričakovanja potrošnikov glede gospodarskih razmer v državi, ki so upadla za štiri odstotne točke, ter mnenja o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu, ki so bila nižja za tri odstotne točke.

Po drugi strani so bila julija bolj optimistična njihova pričakovanja glede večjih nakupov, ki so bila višja za dve odstotni točki, medtem ko so pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu so ostala enaka kot junija, so navedli statistiki.

V medletni primerjavi so se izboljšale vse štiri komponente tega kazalnika. Pričakovanja glede gospodarskih razmer v državi so bila višja za 10 odstotnih točk, glede finančnega stanja v gospodinjstvu za devet odstotnih točk, mnenja o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu za osem odstotnih točk in pričakovanja glede večjih nakupov za sedem odstotnih točk.

Med kazalniki, ki jih na statističnem uradu spremljajo četrtletno, so se za štiri odstotne točke izboljšala pričakovanja potrošnikov glede nakupa ali gradnje stanovanja. Za po eno odstotno točko pa so se poslabšala pričakovanja glede izboljšave stanovanja in glede nakupa avtomobila.