Podjetja 9.10.2024 11:34

Petrol s švicarskim Axpom sklenil dogovor o dolgoročni dobavi elektrike

Ljubljana, 9. oktobra - Skupina Petrol je podpisala dogovor o nakupu električne energije s švicarskim proizvajalcem in trgovcem z elektriko Axpo. Gre za petletni dogovor, dobavljena elektrika pa bo namenjena podpori osnovnim dejavnostim Petrola in tudi dolgoročni oskrbi poslovnim odjemalcem v Sloveniji, so danes sporočili iz Petrola.

Ljubljana. Bencinski servis Petrol. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Bencinski servis Petrol.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Dogovor bo Petrolu med letoma 2026 in 2030 omogočil zanesljivo dobavo električne energije končnim odjemalcem. Na tej osnovi bo Petrol lahko zagotovil fiksno povprečno ceno električne energije za celotno obdobje trajanja pogodbe, kar po navedbah družbe pomeni bolj predvidljive stroške za poslovne odjemalce.

"Gre za t.i. Power Purchase Agreement, pogodbo med proizvajalcem električne energije iz obnovljivih virov ali investitorjem in končnim odjemalcem elektrike po dogovorjeni ceni za daljše obdobje. V večini primerov v pogodbi nastopa vmesni člen, dobavitelj, ki upravlja z električno energijo," so pojasnili v družbi.

Dogovor z Axpom vključuje tudi možnost nakupa jamstev o izvoru za sončno, vetrno ali hidro energijo iz katerekoli države članice Združenja organov za izdajo jamstev o izvoru, so še dodali v Petrolu, ki po pojasnilih izvršnega direktorja za dobavo in trgovanje z elektriko v Petrolu Marka Bregarja vsako leto dobavi približno tri teravatne ure (TWh) električne energije končnim uporabnikom, od tega okoli 2,1 TWh poslovnim odjemalcem.

"Kot največji dobavitelj električne energije za poslovne odjemalce v Sloveniji vemo, kako pomembne so dolgoročne pogodbe, saj našim strankam zagotavljajo stabilne in predvidljive stroške energije. To se je še posebej izkazalo za ključen dejavnik v času energetske krize in skokovite rasti cen električne energije na trgu," je ob podpisu pogodbe dejal Bregar.

Po njegovih pojasnilih bodo poleg dolgoročno zagotovljene cene električne energije lahko poslovni odjemalci z nakupom jamstev o izvoru za celotno dobo dobave bistveno zmanjšali svoj ogljični odtis.

Da bo dogovor Petrolu omogočil stabilno oskrbo z energijo in zaščito pred nihanji cen na trgu električne energije, poudarjajo tudi v podjetju Axpo, ki je največji proizvajalec energije v Švici in mednarodno vodilno podjetje na področju trgovanja z energijo ter trženja sončne in vetrne energije.