Podjetja Startupi 23.7.2024 8:15

V Saša inkubatorju lani vzpostavljenih 31 podjetij in 36 novih delovnih mest

Velenje, 23. julija - V Savinjsko-šaleškem inkubatorju (Saša) s sedežem v Velenju je bilo lani ustanovljenih 31 novih podjetij in odprtih 36 novih delovnih mest. Izvedli so tudi 35 dogodkov in delavnic s 1107 udeleženci ter opravili več kot 750 svetovalnih ur. Inkubator je lani ustvaril 530.547 evrov prihodkov, so sporočili z velenjske občine.

V prostorih Podjetniškega centra Standard je lani delovalo deset podjetij, v prostorih Kreativnega centra Čuk pa 23 podjetij. Spodbujanje podjetništva, zagotavljanje delovnih mest, razvijanje in spodbujanje kreativnih idej na področju novih procesov, tehnologij in storitev na celotnem območju Saša subregije so ključne naloge in poslanstvo Saša inkubatorja.

S pomočjo različnih programov in projektov vzpodbujajo mlade podjetniške talente k zagonu novih podjetij, jim nudijo spodbudno okolje in podporo pri hitrejšem razvoju in rasti. Pred leti so podporo mladim podjetnikom pri uresničevanju ambicij nudili s programom Podjetniški trampolin.

Zadnja štiri leta pa organizirajo ekskluzivni šesttedenski pospeševalnik Startup Generator, ki je namenjen razvoju inovativnih podjetniških idej. Ena izmed lanskih finalistk Startup Generatorja 2023 Katja Mogilnicki z idejo BacTerra je lani postala absolutna zmagovalka v kategoriji podjetništva na mednarodnem tekmovanju Genius Olympiad.

Osnovne aktivnosti inkubatorja so promocija podjetništva med mladimi, spodbujanje hitrejšega razvoja in rasti podjetij, povezovanje zagonskih podjetij z mentorji, investitorji ter z zrelimi podjetji, odpiranje dostopa do virov financiranja ter nudenje ugodnih prostorskih pogojev za podjetja.

Pod okrilje Saša inkubatorja spada tudi Center ponovne uporabe Velenje, kjer je bilo leta 2023 opravljenih skoraj 3500 nakupov. To pomeni, da je bilo v ponovno uporabo vrnjenih več kot 28 ton izdelkov za dom in gospodinjstvo.

Velenjska občina je lani za delovanje inkubatorja namenila 125.000 evrov, za delovanje centra ponovne uporabe pa 62.000 evrov.