Turizem 9.7.2024 11:44

V Celju v prvi polovici leta opazna rast števila turistov

Celje, 9. julija - V Celju so v prvi polovici leta zabeležili porast števila turistov. Celjski grad je na primer obiskalo za 12 odstotkov več turistov kot v lanskem prvem polletju, so sporočili iz Zavoda za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje.

Celje, Stari grad. Pogled na Celje s celjskega gradu. Foto: Božidar Kolar/STA Arhiv STA

Celje, Stari grad.
Pogled na Celje s celjskega gradu.
Foto: Božidar Kolar/STA
Arhiv STA

Celjski grad, ki je najbolj obiskana turistična znamenitost Celja, je ob tem v prvih šestih mesecih leta obiskalo za tri odstotke več tujih turistov. To nakazuje dobre trende za poletne mesece, ko je tujih obiskovalcev tradicionalno največ, so v sporočilu za javnost ocenili na zavodu.

Med tujimi gosti so prednjačili Hrvati, ki so tako po številčnosti prehiteli Madžare. Hrvaških obiskovalcev je bilo po podatkih zavoda za 60 odstotkov več kot v prvem lanskem polletju. Na tretjem mestu so bili Nemci, ki jih je bilo za 27 odstotkov več kot leto prej.

"Prepričani smo, da so podatki predvsem rezultat uspešnih promocijskih kampanj na Hrvaškem, ki smo jih v Zavodu Celeia Celje izpeljali v sodelovanju s partnerji, konkretno s Tehnoparkom Celje in upravljavcem Poti med krošnjami na Rogli," je dejala direktorica zavoda Maja Voglar. Izziv v destinaciji sicer ostaja povečanje števila nočitev in podaljšanje povprečne dobe bivanja, je izpostavila.

Do konca maja je bilo zabeleženih okoli 20.000 nočitev, kar je primerljivo z letom prej. Povprečna doba bivanja tujih turistov v Celju je znašala dve prenočitvi.

Največ nočitev so ustvarili gostje iz Hrvaške, Nemčije, Avstrije, Danske in Srbije, pri čemer je bil največji porast, 44-odstotni, zabeležen pri gostih iz Avstrije.

Dober obisk beležijo tudi druge turistične znamenitosti. Ob Pokrajinskem muzeju in Muzeju novejše zgodovine Celje se je obisk najbolj povečal v znanstveno-zabavnem središču Tehnopark Celje v nekdanji veleblagovnici v središču mesta, in sicer za 40 odstotkov. Tujih turistov so našteli za skoraj petkrat več kot v enakem obdobju lani.

Na zavodu ocenjujejo, da bodo tudi poleti zabeležili več turistov kot v lanskih poletnih mesecih. Nekaj dodatnih jih med drugim pričakujejo zaradi poletnih prireditev ter evropskega prvenstva v rokometu za fante do 20 let, ki se začenja 10. julija.

Na račun povečanega obiska so se na zavodu odločili, da delovni čas turistično-informacijskega centra v starem mestnem jedru ob sobotah v juliju in avgustu podaljšajo do 17. ure.