Turizem 6.7.2024 7:34

Kolesarji lahko tudi letos pri raziskovanju Koroške uporabljajo Štrekna bus

Dravograd, 6. julija - Tudi letos poleti lahko kolesarji pri raziskovanju Koroške in širše okolice računajo na Štrekna bus, ki bo z vožnjami med Velenjem, Dravogradom in Labotom začel danes. Vožnje bodo potekale dvakrat dnevno ob sobotah in nedeljah, in sicer do 29. septembra. Od začetka obratovanja leta 2019 je Štrekna bus prepeljal preko 2200 koles in 2700 potnikov.

Slovenj Gradec, Mladinski kulturni center. Del trase Štrekne čez nekdanji železniški most. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Slovenj Gradec, Mladinski kulturni center.
Del trase Štrekne čez nekdanji železniški most.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Navezovanje javnega potniškega prometa na kolesarske poti, ki omogoča prevoz kolesarjev in njihovih koles, je za razvoj povezanega in večmodalnega sistema kot temelja razvoja trajnostne mobilnosti še posebej pomembno, so prepričani v Regionalni razvojni agenciji za Koroško.

Letos so po sanaciji zaradi lanskoletne avgustovske ujme odprl tudi težko pričakovani novi odsek kolesarske poti skozi Hudo luknjo med Gornjim Doličem in Velenjem.

"Štrekna se tako sedaj razteza na svoji končni dolžini 35 kilometrov med Velenjem in Dravogradom in ponuja kolesarjem atraktiven nov odsek z nekaj novimi ter številnimi lepo prenovljenimi objekti tehniške dediščine tega prostora. Na namensko oblikovanih počivališčih pa se lahko uporabniki bolj poglobljeno seznanijo tudi s pestro zgodovino nekdanje železniške proge," so izpostavili.

V Labotu bodo lahko potniki prestopili na kolesarki avtobus do Volšperka, v Velenju pa tudi na Bicikel bus, ki letošnje poletje vsakodnevno povezuje Velenje z Logarsko dolino. Cena voženj ostaja nespremenjena. Za vse relacije na trasi Štrekna busa, tudi čezmejno, znaša enkratna vozovnica 1,30 evra, prevoz koles pa je tudi letos brezplačen.

Že osmo leto zapored v času šolskih počitnic po koroški progi med Mariborom in Pliberkom vozi tudi sobotni kolesarski vlak, in sicer vsako poletno soboto do 24. avgusta ter na praznik 15. avgusta. V lanskem letu je bilo na tej relaciji kljub ujmi in precej manjšemu obsegu obratovanja prepeljanih več kot 600 potnikov in skoraj 250 koles.