Turizem 6.7.2024 6:00

Kranjski koruzni labirint letos v obliki mamuta

Kranj, 6. julija - Koruzni labirint, ki so ga to poletje tretjič zapored oblikovali na obrobju Kranja, je dobil obliko mamuta iz ledene dobe. Razprostira se na pet hektarjev velikem polju ob vzhodni vpadnici v Kranj, tik za avtocestnim izvozom Kranj vzhod. V labirintu se poleg poučnih vsebin o ledeni dobi nahajajo tudi zabavne postaje, igre in naloge spretnosti.

Kranj. Največji tematski park na prostem - Koruzni labirint Kranj. Foto: Koruzni labirint Kranj

Kranj.
Največji tematski park na prostem - Koruzni labirint Kranj.
Foto: Koruzni labirint Kranj

Po navedbah organizatorjev se lahko obiskovalci labirinta, ki so ga odprli danes, "odmaknejo od hitrega življenjskega ritma in odpotujejo v preteklost ter se tako odmaknejo od pametnih naprav in digitalnega sveta".

Ni naključje, da je kranjski koruzni labirint letos dobil obliko mamuta, saj so v času ledene dobe na območju labirinta živeli mamuti. Nedaleč stran so namreč odkrili okostje ledenodobnega mamuta.

Obiskovalci lahko v labirintu odkrivajo prazgodovino in raziskujejo skrivnosti jamskega človeka ter prazgodovinske živali. Obisk bo olajšal zemljevid, s katerim bodo obiskovalci iskali interaktivne postaje, del labirinta pa na zemljevidu ne bo označen, saj organizatorji poudarjajo, da, "če se izgubimo, se lahko tudi najdemo".

Labirint je namenjen odraslim in otrokom, letos pa je nekoliko bolj zahteven, navajajo organizatorji. Težja zahtevnost pomeni, da je pri reševanju zank v labirintu še toliko bolj pomembno sodelovanje, kar pa je "tako cilj in ideja projekta".

Kranjski koruzni labirint je nastal v sodelovanju s fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, kjer so študentje pri predmetu geodezija oblikovali idejne zasnove. Avtorica načrta Koruznega labirinta Kranj je študentka Urška Urankar.