Turizem 29.6.2024 8:30

Na zgornjem Gorenjskem si obetajo dobro turistično sezono

Bled/Bohinj/Kranjska Gora, 29. junija - Deževje in nizke temperature v uvodu v poletje so botrovali nekoliko slabšemu obisku nekaterih turističnih krajev, vendar pa tako v Kranjski Gori kot v Bohinju in na Bledu z optimizmom zrejo v prihajajoči vrhunec poletne sezone. Obeti so glede na rezervacije dobri.

Bohinj. Poletni obisk Bohinjskega jezera. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Bohinj.
Poletni obisk Bohinjskega jezera.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Na Bledu so kljub slabemu vremenu s predsezono lahko zadovoljni. Maja so zabeležili skoraj 116.000 nočitev, kar je za 17 odstotkov več kot maja lani. V Turizmu Bled to pripisujejo tudi dinamičnemu majskemu dogajanju, saj so gostili Slovensko turistično borzo in Spartan Race.

V prvih petih mesecih je na Bledu skoraj 133.400 gostov ustvarilo prek 284.000 nočitev, kar pomeni 15-odstotno povečanje števila gostov in 10-odstotno povečanja števila nočitev glede na enako obdobje lani. Največ nočitev so ustvarili gostje iz Nemčije, Velike Britanije, Združenih držav Amerike, Madžarske, Avstrije, Nizozemske, Poljske in Češke.

Tudi za poletje so glede na napovedi nastanitvenih obratov in glede na obiske borz obeti izredno dobri, je povedal direktor Turizma Bled Blaž Veber, ki pričakuje podobno strukturo gostov kot lani. Posebej pa si na Bledu prizadevajo, da bi se podaljšala doba bivanja in bi gostje obiskali ne le osrednje atrakcije, temveč tudi okolico Bleda.

O dobrih obetih za poletno sezono pričajo tudi rezervacije blejskih namestitvenih zmogljivosti Save Turizem. "Trenutne rezervacije za poletno sezono kažejo na zelo dobro zasedenost, primerljivo z lanskim letom. Večji del rezervacij je iz tujih trgov, in sicer Velike Britanije, ZDA, Nemčije, Španije, Belgije, Nizozemske, Češke, Madžarske, Švice, Avstrije, Malte in Tajvana," so pojasnili za STA.

Spomnili so, da so v preteklih letih izpeljali velike prenove Rikli Balance Hotela, Hotela Park in Kavarne Park, trenutno pa pripravljajo projekte za postavitev sončnih celic ter za prenovo Grand Hotela Toplice in Hotela Jadran. V letošnji sezoni se osredotočajo predvsem na nadgradnjo storitev in produktov ter na upravljanje kadrov.

V Bohinju so v prvih petih mesecih letošnjega leta beležili podobne rezultate kot v enakem obdobju lani. "Rezervacije oziroma napovedi za sezono so zelo dobre, tako da ostajamo na približno isti ravni kot lani. Edino, kar nam lahko malo zagode, je vreme," je povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Kot je spomnil, imajo v Bohinju dva velika kampa, ki sta v veliki meri odvisna od vremena in se ob slabšem vremenu hitro izpraznita. Sicer pa vse do konca septembra rezervacije v Bohinju kažejo zelo dobro.

Slabši obisk kot lani pa so v prvih petih mesecih beležili v Kranjski Gori. Kot je povedal v. d. direktorja Turizma Kranjska Gora Luka Vrančič, so se po slabši zimski sezoni zaradi pomanjkanja snega nadejali, da bi del izpada lahko nadoknadili v začetku poletne sezone. Vendar pa sta bila tudi pomlad in začetek poletja precej deževna. Povezani dnevi lepega vremena so bili redki, kar se je znova odrazilo na manjšem številu nočitev.

"Upamo, da bo poleti vreme stabilno. Potem verjamem, da bomo lahko s poletno sezono zadovoljni," je izpostavil Vrančič. Dodal je, da so sami obeti zelo dobri, kar je tudi posledica promocijskih aktivnosti, zlasti na slovenskem trgu, ki je za Kranjsko Goro najpomembnejši.

Direktor Hit Alpinee, ki je največji ponudnik nastanitev v Kranjski Gori, Milan Sajovic je povedal, da so pričakovanja za sezono na podobni ravni kot lani. Kot je dejal, jim je vreme zadnje mesece povzročalo preglavice, vendar pa se jim to zaenkrat ni veliko poznalo pri odpovedih rezervacij. "Z optimizmom zremo naprej v poletje," je poudaril. Največ gostov pričakuje iz območij v polmeru 1000 kilometrov, ponovno pa se po pandemiji povečuje število čezoceanskih gostov, zlasti iz ZDA in Azije.

V alpskem resortu Špik v Gozd Martuljku, ki prav tako spada pod skupino Hit, so sredi junija beležili okoli 65-odstotno zasedenost sob. Zaradi manj ugodnih vremenskih razmer so imeli manj domačih gostov in tujih gostov, ki so nočitve ustvarjali z naslova dopustniškega tranzita proti Jadranskemu morju. Za letošnjo poletno sezono je napoved zasedenosti okoli 85-odstotna. Predvsem gre za organizirane skupine gostov iz Madžarske, Češke in držav Beneluksa.

Neodvisni od vremena pa so v Igralniško-zabaviščnem centru Korona. Hotel služi predvsem namestitvi igralniških gostov, ki prihajajo iz Italije in Avstrije ter se za prihode odločajo glede na dogodke v igralnici. Odpovedi rezervacij zaradi vremenskih neprilik ne beležijo, kvečjemu je ob deževnih dneh obisk igralnice povišan. V poletnih mesecih se zasedenost hotela giblje okoli 80 odstotkov, izstopa pa avgust, ko dopustuje glavnina Italijanov.