#družba 19.6.2024 20:15

Osrednjeslovenskim inovacijam šest zlatih priznanj

Ljubljana, 19. junija - Zbornica osrednjeslovenske regije pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) je danes podelila priznanja za najboljše inovacije v regiji. Podelila je šest zlatih, devet srebrnih in sedem bronastih priznanj ter posebno priznanje za prebojno invencijo. Štiri zlate inovacije so se uvrstile v tekmovanje za najvišja priznanja na nacionalni ravni.

Kitajska. Robotska roka. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska.
Robotska roka.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Zlata priznanja so podelili ekipi podjetja PC7Pandi Chat za projekt PandaChat, ekipi Leka za železovo karboksimaltozo - disperzijo za injiciranje/infundiranje, ekipi Novartisa za projekt Na poti do inovativnih bioloških zdravil brez nečistot ter ekipi podjetja Helios za premaze za kmetijsko in gradbeno mehanizacijo iz biološko obnovljivih virov. Te štiri inovacije so se uvrstile v tekmovanje na državni ravni.

Poleg njih so zlata priznanja podelili še ekipi Leka za uvedbo avtomatskega vizualnega kontrolnika in ekipi Telekoma Slovenije za e-oskrbo in vitalne funkcije.

Inovatorje so na današnji prireditvi nagovorili generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič ter članice upravnega odbora Zbornice osrednjeslovenske regije.

"Morda bi lahko vizionarsko miselnost v nekaterih pogledih primerjali celo z otroškim razmišljanjem. Ste jih kdaj opazovali, kako se igrajo? Pogosto igra poteka brez vseh pravil, razmišljajo čisto po svoje, nekaj sestavijo, podrejo in se vrnejo na začetek. Začnejo znova. Najdejo nov način. In to počnejo zato, ker jim nihče ni začrtal meje mogočega in ker v njihovem svetu ne velja pravilo, da obstaja samo ena pot," je delo inovatorjev ponazoril direktor Zbornice osrednjeslovenske regije Rok Pavlin.

Zahvalil se jim je, da takšno razmišljate ohranjajo, razvijajo in nadgrajujejo. "Dokazujete, da takšen način razmišljanja vodi v pravo smer, da so majhni koraki pomembni za velike napredke in da obstaja nešteto poti in načinov, ki jih gre ubrati, da pridemo do začrtanega cilja," je dodal.

Priznanja za najboljše inovacije na nacionalni ravni bodo podelili na Dnevu inovativnosti 10. septembra na Brdu pri Kranju.