Podjetja #družba 16.6.2024 8:31

Več kot polovica delavcev pripravljenih na prekvalifikacijo zaradi tehnologije

Ljubljana, 16. junija - Zaradi prihoda umetne inteligence v delovna okolja in zasebna življenja delavcev se jih je več kot polovica pripravljenih prekvalificirati, da bi na trgu dela ostali konkurenčni, je pokazala raziskava, pri kateri je sodeloval tudi portal MojeDelo.com. Med Slovenci je ta delež 35-odstoten.

Kranj. Delavka v podjetju Iskraemeco. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Kranj.
Delavka v podjetju Iskraemeco.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kot je pokazala raziskava, v kateri je sodelovalo približno 150.000 ljudi iz 188 držav, med njimi 772 Slovencev, se skoraj dve tretjini Slovencev zaveda, da bo umetna inteligenca spremenila delovne procese in se bo treba za to dodatno izobraževati.

Da bo generativna umetna inteligenca nadomestila njihova delovna mesta, meni pet odstotkov sodelujočih Slovencev. Pri delu in v zasebnem življenju jo že uporablja 30 odstotkov vprašanih, kar je deset odstotnih točk manj od svetovnega povprečja, so ta teden sporočili iz družbe Styria digital marketplaces, pod okrilje katere sodi portal MojeDelo.com. Pri izvedbi raziskave sta med drugim sodelovali tudi družbi The Stepstone Group in Boston Consulting Group.

Varnost zaposlitve je najpomembnejši dejavnik za delavce v vzhodni in južni Aziji, zlasti za tiste, ki menijo, da bo umetna inteligenca imela večji vpliv na njihovo delo. Učenje in razvoj sta na prvem mestu na Bližnjem vzhodu, v severni Afriki in Latinski Ameriki, kar poudarja močno željo po prilagajanju, napredovanju in prekvalifikaciji v spreminjajočem se okolju,

Evropejcem je po navedbah avtorjev raziskave bistveno manj kot drugim pomembna varnost zaposlitve, najbolj pa si želijo ravnovesja med poklicnim zasebnim življenjem. Ta prednostna naloga je na vrhu pri starostni skupini med 31 in 50 let, mlajšim od 30 let sta pomembnejša učenje in razvijanje veščin, starejšim od 50 let pa, da so cenjeni na delovnem mestu in da ima njihovo delo smisel.

"V primerjavi z letom 2020, ko smo kadre v Sloveniji nazadnje spraševali po vrednotah na delovnem mestu, sta večji pomen dobili varnost zaposlitve in smiselnost dela ter občutek, da so cenjeni v delovnem okolju. Učenje in razvijanje veščin, zanimivost delovnih nalog ter finančna stabilnost delodajalca, ki so bili leta 2020 na četrtem, petem oziroma šestem mestu, leta 2023 niso bili več na lestvici desetih najpomembnejših vrednot," je dejala vodja strateškega marketinga pri Styria digital marketplaces Nika Rakonjac.