Turizem 25.3.2024 11:13

Februarja rast turističnega obiska v Sloveniji

Ljubljana, 25. marca - Februarja, ko so imeli šolarji v številnih državah, tudi pri nas, zimske počitnice, je bilo v Sloveniji opaziti rast turističnega obiska. Po podatkih statističnega urada so našteli 302.031 gostov, ki so skupaj ustvarili 828.271 nočitev. To je sedem oz. 4,5 odstotka več kot februarja lani. Med tujimi turisti je bilo največ Hrvatov.

Ljubljana. Turisti med ogledom Ljubljane. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Turisti med ogledom Ljubljane.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Februarja je Slovenijo več kot leto prej obiskalo tako domačih kot tujih turistov. Število prvih se je povečalo za 5,2 odstotka, drugih pa za 8,2 odstotka.

Domači turisti so ustvarili 46 odstotkov vseh prenočitev v februarju, in sicer 377.462 oz. 3,1 odstotka več kot februarja lani. Največkrat so prenočili v občini Kranjska Gora, sledili sta občini Piran in Zreče.

Tuji turisti pa so februarja v Sloveniji prenočili 450.809-krat, kar je 5,8 odstotka več kot pred letom. Največ njihovih prenočitev so našteli v občini Ljubljana, sledili sta Kranjska Gora in Maribor.

Turisti iz Hrvaške so februarja ustvarili 22 odstotkov vseh tujih prenočitev, največkrat so izbrali občino Kranjska Gora. Sledili so turisti iz Italije, ki so največkrat prenočili v občini Ljubljana, nato pa Avstrijci, Srbi, Nemci, Madžari in Čehi.

Med tujimi turisti je bilo največ starih od 35 do 44 let, med domačimi pa so v mesecu zimskih šolskih aktivnosti prevladovali otroci med sedmim in 14. letom, so izračunali na Statističnem uradu RS.

Najbolje so bile februarja obiskane zdraviliške in gorske občine, v vsakih je bilo ustvarjenih po 31 odstotkov prenočitev. V prvi skupini je bila najbolj obiskana občina Kranjska Gora, v drugi pa Brežice. Sledile so Ljubljana in obmorske občine.

Tudi v prvih dveh mesecih skupaj je Slovenijo obiskalo največ turistov iz Hrvaške. Sledili so turisti iz Italije in Srbije. Število vseh turistov skupaj v prvih dveh mesecih letos se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za 2,2 odstotka na 571.722, število njihovih prenočitev pa za 0,3 odstotka na nekaj manj kot 1,6 milijona.

Domači turisti so letos do konca februarja opravili 654.824 prenočitev, kar je 1,3 odstotka manj kot pred letom, tuji pa 922.284 oz. 1,4 odstotka več.