Podjetja Startupi 1.3.2024 11:06

Odobrena sredstva za sofinanciranje zagona inovativno naravnanih podjetij

Ljubljana, 1. marca - Kohezijsko ministrstvo je odobrilo evropska sredstva za javni razpis Spodbude za zagon inovativnih podjetij v letu 2024, namenjen sofinanciranju zagona inovativno naravnanih podjetij, razvoja minimalno sprejemljivih produktov in lansiranja tržnih produktov na trg. Projekt je vreden 2,16 milijona evrov, evropskih sredstev bo za 1,4 milijona evrov.

Ljubljana. Finance, denar, evri, gotovina, kovanci, varčevanje. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Finance, denar, evri, gotovina, kovanci, varčevanje.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Javni razpis bo spodbujal mlada inovativno naravnana podjetja k realizaciji njihovih razvojnih potencialov in komercializaciji proizvodov, procesov in storitev, ki se prednostno osredotočajo na področja, skladna z načeli podnebne nevtralnosti, krožnega gospodarstva in s strategijo pametne specializacije (S5), so danes sporočili s kohezijskega ministrstva.

Nanj se bodo lahko prijavila mikro in mala podjetja tako iz kohezijske regije Vzhodna Slovenija kot tudi kohezijske regije Zahodna Slovenja, ki se kot pravna ali fizična oseba ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo in so organizirana kot gospodarske družbe.

Mlado inovativno podjetje s potencialom rasti, ki bo izpolnjevalo pogoje razpisa, bo lahko prejelo največ do 72.000 evrov subvencije. To bo dobilo v obliki pavšalnega zneska in v treh tranšah, in sicer po 12.000, 21.000 in 39.000 evrov, so v sporočilu za javnost naknadno pojasnili na Slovenskem podjetniškem skladu.

Oddaja vloge poteka elektronsko preko ePortala. Zainteresirana podjetja imajo čas za oddajo vloge do 29. marca do 14.00 ure.

Kot poudarjajo na skladu, bodo razpisana sredstva omogočila zagon 30 tehnološko inovativnih podjetij s potencialom rasti.

Javni razpis se izvaja v okviru programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027 v Sloveniji oziroma prednostne naloge Inovacijska družba znanja ter zasleduje specifičen cilj krepitve trajnostne rasti in konkurenčnosti malih in srednje velikih podjetij ter ustvarjanje delovnih mest v njih.

Za projekt v vrednosti 2,16 milijona evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval skoraj 1,4 milijona evrov.

Slovenski podjetniški sklad bo razpis v uradnem listu predvidoma objavil danes.