Podjetja 6.2.2024 18:40

Zlata priznanja letos 236 pekovskim izdelkom

Ljubljana, 6. februarja - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS je letos podelila 236 zlatih priznanj za izdelke odlične kakovosti s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva. Letos so prvič podelili tudi poseben znak Zvezda odlične kakovosti, prejelo ga je 65 izdelkov, ki so znak odlične kakovosti prejeli v zadnjih petih letih.

Ljubljana. Podelitev priznanj Odlični pekovski izdelki 2024 ter Zvezde odlične kakovosti. Prejemniki zlatih priznanj za odlično kakovost. Foto: Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS

Ljubljana.
Podelitev priznanj Odlični pekovski izdelki 2024 ter Zvezde odlične kakovosti.
Prejemniki zlatih priznanj za odlično kakovost.
Foto: Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS

Ljubljana. Podelitev priznanj Odlični pekovski izdelki 2024 ter Zvezde odlične kakovosti. Prejemniki priznanj Zvezde odlične kakovosti. Foto: Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS

Ljubljana.
Podelitev priznanj Odlični pekovski izdelki 2024 ter Zvezde odlične kakovosti.
Prejemniki priznanj Zvezde odlične kakovosti.
Foto: Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS

Letos so ocenili rekordnih 275 izdelkov 15 podjetij. Na današnji prireditvi na Ljubljanskem gradu so podelili 97 zlatih priznanj v kategoriji kruha, 33 v kategoriji pekovskega peciva, 46 v kategoriji finega pekovskega peciva, 32 v kategoriji svežih slaščic v hladni verigi, tri v kategoriji keksov, 12 v kategoriji testenin, šest v kategoriji izdelkov iz testa in sedem v kategoriji sendvičev, so sporočili iz zbornice.

Zlata priznanja so prejela podjetja Conditus, Don Don, Hlebček, Iz krušne peči, Konditor, Mercator IP, Mlinopek, Mlinotest, Pekarna Brumat, Pekarna Pečjak, PPS-Pekarne Ptuj, Sastela, Spar Slovenija in Žito.

Izdelke, ki so v zadnjih petih letih, v obdobju 2020-2024, prejeli znak odlične kakovosti, so letos prvič obeležili na poseben način - podelili so jim naslov Zvezda odlične kakovosti.

Te je prejelo 65 izdelkov podjetij Conditus, Don Don, Hlebček, Mercator IP, Mlinotest, Pekarna Pečjak, PPS-Pekarne Ptuj, Spar Slovenija in Žito.

"Pomembno je stremeti h kontinuiteti, ob tem pa ne zaspati na lovorikah. S ponosom pozdravljam vsa prizadevanja naših članov, ki ohranjajo konstantno kakovost svojih izdelkov, ob tem pa ne pozabljajo na razvoj in širjenje asortimana izdelkov s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva," je dejala direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc in dodala, da imajo od inovativnosti največ koristi potrošniki.

V Sloveniji se je po navedbah zbornice z dejavnostjo pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva v letu 2022 ukvarjalo 343 družb, kar je 2,1 odstotka več kot leto prej. V letu 2022 so zaposlovale skupno 4376 ljudi, 1,8 odstotka več kot leto prej, njihovi čisti prihodki od prodaje pa so porasli za 20 odstotkov na 452,6 milijona evrov, od tega na tujih trgih za 23,9 odstotka na 77 milijonov evrov.