Statistika 4.2.2024 8:21

Lani prek digitalnih medijev največ oglaševala trgovina

Ljubljana, 4. februarja - Agencija za digitalno oglaševanje iPROM je lani slovenskim uporabnikom digitalnih medijev prikazala 38,9 odstotka več oglasov kot v letu 2022. Po številu prikazanih oglasov med panogami je na prvo mesto pripadalo panogi trgovina, sledili sta panogi avtomobilizem in finance.

Ljubljana. Logotip podjetja Iprom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip podjetja Iprom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Panoga trgovina po deležu prikazov oglasov v slovenskih uredniških digitalnih medijih prednjači s 23,79-odstotnim deležem, kar na letni predstavlja 0,31-odstotni upad, so ta teden sporočili iz iPROMA.

Na drugem mestu je bila panoga avtomobilizem s 15,6-odstotnim deležem, na tretjem pa panoga finance s 14,25-odstotnim deležem. Delež panoge avtomobilizem se je v medletni primerjavi okrepil za 27,5 odstotka, panoga finance pa je zabeležila 30,53-odstotni padec deleža prikazanih oglasov v primerjavi z letom 2022.

Panoga zabava in prosti čas je lani predstavljala 9,64 odstotka vseh prikazanih oglasov, v primerjavi z letom prej je zabeležila 2,3-odstotni upad.

Delež prikazanih oglasov telekomunikacijske panoge je lani znašal 4,52 odstotka. Ta panoga je sicer v preteklem letu zabeležila daleč največje povečanje deleža prikazov oglasov, in sicer za 108 odstotkov.

Panoga turizem je dosegla 2,65-odstotni delež prikazov oglasov in v primerjavi z letom prej zabeležila največje zmanjšanje deleža, za 54,7 odstotka. Najmanjši delež prikazanih oglasov pa je pripadal panogi zdravje (2,42 odstotka), ki v medletni primerjavi ni zabeležila pomembnejših sprememb, ugotavlja iPROM.

"Podatki o prikazanih oglasih v letu 2023 kažejo na dinamične premike na trgu in so jasen pokazatelj nestanovitnih gospodarskih razmer, ki se iz leta v leto naglo spreminjajo, oglaševalci pa se na vplive iz okolja agilno odzivajo," je ob objavi analize podatkov zapisal vodja iPROM Labsa Tomaž Tomšič.

Analiza rezultatov je obenem pokazala, da so v začetku lanskega leta uporabniki spletnih medijev najpogosteje pregledovali vsebine v spletnih uredniških medijih, ki sodijo v kategorije osebne finance, nepremičnine, potovanja ter hobiji in interesi.

Po zanimanju za splošne novice in poslovne vsebine v uredniških spletnih medijih je v lanskem letu izstopal avgust, ko se je zanimanje za medijske vsebine povečalo predvsem zaradi avgustovske ujme. Podobno se je konec leta povečalo zanimanje za vsebine, povezane z zdravjem.