Podjetja 16.11.2023 15:05

Na fakulteti za elektrotehniko odprli prostor za mreženje študentov, raziskovalcev in podjetnežev

Ljubljana, 16. novembra - Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je v partnerstvu s podjetjem Infineon Technologies Austria danes odprla prostor za aktivno mreženje študentov, raziskovalcev in predstavnikov industrije Mission Future Hub. Namenjen je spodbujanju inovacij za digitalni in zeleni prehod, so sporočili s fakultete.

Ljubljana. Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in podjetje Infineon Austria sta odprla prostor za mreženje študentov, raziskovalcev in podjetnežev Mission Future Hub. Otvoritve sta se udeležila tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič. Foto: arhiv Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

Ljubljana.
Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in podjetje Infineon Austria sta odprla prostor za mreženje študentov, raziskovalcev in podjetnežev Mission Future Hub.
Otvoritve sta se udeležila tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič.
Foto: arhiv Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

Ljubljana. Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in podjetje Infineon Austria sta odprla prostor za mreženje študentov, raziskovalcev in podjetnežev Mission Future Hub. Predstojnik Laboratorija za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani Andrej Kos, ki koordinira sodelovanje fakultete in podjetja Infineon. Foto: arhiv Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

Ljubljana.
Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in podjetje Infineon Austria sta odprla prostor za mreženje študentov, raziskovalcev in podjetnežev Mission Future Hub.
Predstojnik Laboratorija za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani Andrej Kos, ki koordinira sodelovanje fakultete in podjetja Infineon. Foto: arhiv Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

Ljubljana. Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in podjetje Infineon Austria sta odprla prostor za mreženje študentov, raziskovalcev in podjetnežev Mission Future Hub. Izvršna direktorica Infineon Technologies Austria Sabine Herlitschka in dekan Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani Marko Topič. Foto: arhiv Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

Ljubljana.
Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in podjetje Infineon Austria sta odprla prostor za mreženje študentov, raziskovalcev in podjetnežev Mission Future Hub.
Izvršna direktorica Infineon Technologies Austria Sabine Herlitschka in dekan Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani Marko Topič.
Foto: arhiv Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

Kot so navedli v sporočilu za javnost, gre za mednarodno dolgoročno strateško sodelovanje fakultete s podjetjem, v okviru katerega Infineon Technologies Austria financira raziskave in razvoj na področju digitalnega in zelenega prehoda. Za doseganje energetskih in podnebnih ciljev so po njihovih navedbah potrebne pametne tehnologije, konkurenčne inovacije iz Evrope in visoko usposobljeni strokovnjaki. Cilj partnerstva je izvajanje skupnih raziskovalnih in razvojnih projektov, hkrati pa tudi poučevanje, usposabljanje in mreženje.

Predstojnik Laboratorija za telekomunikacije na fakulteti Andrej Kos, ki koordinira sodelovanje s podjetjem, je ob tem poudaril, da strategija fakultete vključuje sodobne študijske programe, raziskovalno odličnost in tesno sodelovanje s podjetji v smislu projektov in usposabljanj.

Tovrstno mednarodno sodelovanje pa krepi inovacijsko kulturo v regiji Alpe-Adria in širi nabor strokovnjakov s področja elektrotehnike v Evropi. Partnerstvo je del sodelovanja podjetja Infineon Technologies Austria v projektu skupnega evropskega interesa na področju mikroelektronike (IPCEI ME).

Skupne raziskovalne in izobraževalne teme, ki jih bo fakulteta obravnavala v okviru partnerstva, se osredotočajo na elektrotehniko in so tako bistveni osrednji element za področja, kot so energetska učinkovitost, obnovljivi viri energije, elektromobilnost, umetna inteligenca, internet stvari ali kvantne raziskave. Za povečanje števila diplomantov STEM v Evropi bodo razviti programi usposabljanja, posebej prilagojeni tem tematikam. Poleg tega Infineon Technologies Austria v okviru IPCEI študentom ponuja praktične delavnice, sodelovanje v Infineon šolah, podporo za diplomske, magistrske in doktorske naloge, štipendije in industrijske prakse.

Otvoritve Mission Future Hub so se danes udeležili tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, izvršna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Marjana Majerič ter avstrijska veleposlanica Elisabeth Ellison-Kramer in predstavnica Gospodarske zbornice Avstrije Claudia Angermayr.

Zeleni in digitalni prehod sta po besedah ministra Papiča nujna pogoja za ohranitev naše narave in hkrati napredek države. "Ker pa klimatski izzivi niso omejeni na eno državo, temveč cel svet, je nujno mednarodno sodelovanje na tem področju," je poudaril.

Slovenski raziskovalci in podjetja so ne glede na velikost naše države že zdaj zelo dejavni na področju naprednih polprevodniških tehnologij in mikroelektronike ter sodelujejo s pomembnimi partnerji na svetovni ravni, pa je dejala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Univerza v Ljubljani in Infineon Technologies Austria sta, kot je poudarila, dober primer takšnega sodelovanja.