Podjetja 19.9.2023 15:42

Slovenska obrambna industrija s podjetjem Thales o novih možnostih sodelovanja

Ljubljana, 19. septembra - Javna agencija Spirit Slovenija je v sodelovanju z grozdom obrambne industrije in GZS danes pripravila poslovni forum z namenom vzpostaviti nova sodelovanja in okrepiti partnerstva med slovensko vesoljsko, obrambno in varnostno industrijo ter mednarodno uveljavljenim podjetjem Thales. Potekala so tudi posamična srečanja med podjetji.

Ljubljana. Poslovni forum v organizaciji Spirit Slovenija, Grozda obrambne industrije in GZS o slovenski obrambni industriji. Foto: SPIRIT Slovenija

Ljubljana.
Poslovni forum v organizaciji Spirit Slovenija, Grozda obrambne industrije in GZS o slovenski obrambni industriji.
Foto: SPIRIT Slovenija

Ljubljana. Poslovni forum v organizaciji Spirit Slovenija, Grozda obrambne industrije in GZS o slovenski obrambni industriji. Foto: SPIRIT Slovenija

Ljubljana.
Poslovni forum v organizaciji Spirit Slovenija, Grozda obrambne industrije in GZS o slovenski obrambni industriji.
Foto: SPIRIT Slovenija

Kot so sporočili iz Spirita, ki je dogodek organiziral v sodelovanju z Grozdom obrambne industrije Slovenije in Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), je Thales vodilno globalno tehnološko podjetje z več kot 77.000 zaposlenimi na petih celinah, ki zagotavlja rešitve, storitve in izdelke za pomoč podjetjem, organizacijam in vladam pri izvajanju kritičnih nalog na trgih obrambe in varnosti, aeronavtike in vesolja, digitalne identitete in varnosti ter prometa.

Generalni direktor direktorata za logistiko na ministrstvu za obrambo Željko Kralj je v uvodnem delu dogodka izpostavil pomen sodelovanja med državami ter vlogo obrambne industrije pri zagotavljanju varnosti in stabilnosti.

Generalni direktor direktorata za industrijo, podjetništvo in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Jernej Salecl je osvetlil vlogo gospodarstva pri podpori obrambnemu sektorju in spodbujanju gospodarske rasti, Miha Rössler iz sektorja za bilateralno gospodarsko sodelovanje na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve pa je predstavil vlogo ministrstva pri finančni podpori in spodbujanju inovacij v obrambni industriji.

Francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Levy je izpostavila uspešno sodelovanje med državama in pomen mednarodnega partnerstva v obrambni industriji.

Po besedah predstavnika delegacije podjetja Thales Marka Ermana podjetje v obrambni sektor prinaša inovacije in napredne tehnologije. V nadaljevanju je delegacija podjetje tudi podrobneje predstavila, o možnostih prihodnjega sodelovanja pa so predstavniki obrambne industrije med drugim razpravljali na okrogli mizi.

Kot so poudarili v Spiritu, tudi sami igrajo pomembno vlogo pri spodbujanju gospodarske rasti in investicij v Sloveniji. "Ponosni smo na vlogo, ki jo igramo pri razvoju obrambne industrije v Sloveniji, zato si prizadevamo za ustvarjanje ugodnega okolja za inovacije in rast tega pomembnega sektorja," je dejal v. d. direktorja Spirita Rok Capl. Slovensko obrambno industrijo v prihodnosti vidi kot ključnega igralca pri razvoju in povezovanju evropske obrambne industrije.

O pomenu sodelovanja za uspeh te industrije sta na dogodku govorila tudi predsednik Grozda obrambne industrije Slovenije Matej Miklavčič in njegov generalni direktor Tomaž Primožič.