Startupi Podjetja #družba 25.7.2023 14:01

Podpora IRCAI in Amazona startupom pri iskanju rešitev za podnebno krizo

Ljubljana, 25. julija - Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca (IRCAI) s sedežem v Sloveniji in Amazonova spletna storitev Amazon Web Services bosta financirala podjetnike in startupe pri iskanju rešitev za podnebno krizo s pomočjo naprednega računalništva v oblaku in umetne inteligence. Prijaviti se je mogoče od danes.

Ljubljana. Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca (IRCAI) s sedežem v Sloveniji in Amazonova spletna storitev Amazon Web Services bosta financirala podjetnike in startupe pri iskanju rešitev za podnebno krizo s pomočjo naprednega računalništva v oblaku in umetne inteligence. Foto: IRCAI

Ljubljana.
Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca (IRCAI) s sedežem v Sloveniji in Amazonova spletna storitev Amazon Web Services bosta financirala podjetnike in startupe pri iskanju rešitev za podnebno krizo s pomočjo naprednega računalništva v oblaku in umetne inteligence.
Foto: IRCAI

IRCAI je edini center pod okriljem Unesca, ki se neposredno osredotoča na umetno inteligenco. Izvršilni odbor te organizacije Združenih narodov je predlog za njegovo ustanovitev v Sloveniji podprl novembra 2019, uradno pa deluje od oktobra 2020. Sedež ima na Institutu Jožef Stefan (IJS) v Ljubljani.

Zdaj so na IRCAI skupaj s spletno storitvijo gostovanja v oblaku Amazon Web Services oblikovali štipendijski program Compute for Climate Fellowship, prvi svetovni program podpore podjetnikom in startupom, ki pri iskanju rešitev za podnebno krizo uporabljajo napredno računalništvo v oblaku in umetno inteligenco.

Izbrana zagonska podjetja bodo s štipendijo lahko v celoti financirala t. i. projekte za potrditev koncepta (POC), so sporočili iz IRCAI. Prijave so odprte od danes, izbor pa bo potekal sproti. Prijave, ki bodo prispele do 31. avgusta, bodo izbrane za razvoj še letos.

"Umetna inteligenca se hitro razvija tako kot akademska kot praktična disciplina. Pri IRCAI ne želimo le biti vodilni pri razvoju teh novih tehnologij, temveč tudi zagotoviti, da spodbujajo, kar je dobro za človeštvo," je dejal direktor IRCAI John Shawe Taylor.

Kot cilj programa je izpostavil, da želijo najti nekaj najbolj inovativnih startupov in jim pomagati etično izkoristiti umetno inteligenco in napredno računalništvo za izgradnjo prelomnih rešitev, ki obravnavajo nekatere bistvene izzive, ki jih je povzročila podnebna kriza.

IRCAI in Amazon Web Services bosta izbrala predloge, ki ponujajo najbolj inovativno uporabo naprednega računalništva v oblaku in obetajo največji globalni vpliv znotraj šestih osrednjih problemskih področij v boju proti podnebnim spremembam. To so: podnebno tveganje in odpornost, prehranska varnost, biotska raznovrstnost in ohranjanje narave, s podnebjem povezano zdravje, krožno gospodarstvo ter analitika okolja, družbe in upravljanja.

S štipendijo bodo izbrani startupi dobili dostop do različnih tehničnih virov za izgradnjo svojih POC. Tako IRCAI kot Amazon Web Services jim bosta zagotovila ekipo strokovnjakov za umetno inteligenco, trajnost in etiko ter dostop do naprednih računalniških storitev, kot je visoko zmogljivo računalništvo, ter tehnologij, vključno z umetno inteligenco, generativno umetno inteligenco in strojnim učenjem.

Na IRCAI so spomnili, da so podnebne spremembe ustvarile nekatere najbolj zapletene in razširjene probleme našega časa. V začetku tega meseca je svet zabeležil najvišje povprečne temperature, požari, poplave, suše in dvigovanje morske gladine že leta vztrajno grozijo različnim delom planeta in predstavljajo grožnjo prehranski varnosti, zdravju in biotski raznovrstnosti.

Medtem pa na tisoče tehnoloških startupov ustvarja nove in inovativne pristope, da bi pomagali odložiti in preobrniti posledice podnebnih sprememb. Štipendija Compute for Climate Fellowship jim bo pomagala raziskovalni in razvojni proces za te rešitve pospešiti, so zapisali.