Turizem 13.3.2023 11:45

Na Bledu pričakujejo dobro, a zahtevno poletno sezono

Bled, 13. marca - Bled letos glede na napovedi čaka zelo dobra, a zahtevna poletna sezona. Znova se obetajo težave v prometu, ki jih gradnja južne blejske obvoznice utegne še povečati. Pred sezono so na Bledu, ki ga je ameriški medij CNN uvrstil med 25 najlepših krajev na svetu, pripravili tudi pismo gostom in izpostavili skrben odnos do okolja.

Bled. Blejsko jezero, veslanje, otok, turizem. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Bled.
Blejsko jezero, veslanje, otok, turizem.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

"Letošnjega poletja se na Bledu zares veselimo, saj napovedi turističnega gospodarstva pravijo, da poleti lahko pričakujemo zelo velik obisk," so danes sporočili iz Turizma Bled. Ob tem so spomnili, da sta naravna in kulturna dediščina Bled občutljivi, zato bodo tudi letos naredili vse, da bo obisk znamenitosti spoštljiv in okolju primeren.

Tako so pripravili tudi Zeleno pismo prijateljem Bleda, ki so ga objavili na spletni strani destinacije. V njem vse obiskovalce in goste prosijo, naj tako kot domačini spoštujejo red ob jezeru. Parki ob jezeru namreč niso namenjeni sončenju in kopanju, temveč sprehodom in uživanju v razgledih.

Novi blejski župan Anton Mežan je v svojih predvolilnih obljubah napovedal, da bo na Bledu poskrbel za red. "Že v času te poletne sezone želimo zagotoviti javni red in mir ter spoštovanje okolja ob jezeru, predvsem od Grajskega kopališča do Hotela Toplice, kjer striktno ne bomo dovolili nobenega kopanja, poležavanja, sedenja na travi in piknikov," je izpostavil Mežan.

Kot je dodal, so to pravila, ki jih je res treba začeti spoštovati. "Na Bledu so vsi dobrodošli, vendar pa se morajo zavedati, da je to naša dnevna soba in da se morajo obnašati po naših pravilih. Le na ta način smo na koncu lahko vsi zadovoljni," je poudaril župan.

Predvideva tudi zaposlitev sezonskega varuha parkov, ki bi ljudi poleg prostovoljcev opozarjal na pravilno obnašanje. O pravilih pa jih nameravajo obveščati tudi še na druge načine. "Če se ljudem na prijazen in spoštljiv način pove, lahko to na prijazen in razumevajoč način tudi sprejmejo," je prepričan Mežan.

Bled je zlata destinacija Zelene sheme slovenskega turizma in že vrsto let tudi del projekta Zero waste. Ob sprehajalnih poteh so koši za ločeno zbiranje odpadkov, ob jezeru pa so tudi pitniki, tako ni potrebe po kupovanju vode v plastenkah. Za ogled osrednjih blejskih znamenitosti pa obiskovalcem svetujejo, naj si vstopnice pravočasno rezervirajo in se tako izognejo gneči ter hkrati prispevajo k boljšemu upravljanju.

Ameriška medijska hiša CNN je v članku na svoji spletni strani Bled uvrstila med 25 najlepših krajev na svetu. Članek govori o "lesketajoči modri vodi, v kateri lebdi odsev Julijskih Alp, na sredini pa je otoček s cerkvico". Zapisali so, da ni čudno, da se je Bled razvil v eno najbolj vročih destinacij v Evropi. "To pomeni gnečo poleti," so zapisali, "vendar naj vas to ne odvrne, vzemite si čas za pohodništvo in plavanje, ta kotiček Slovenije morate raziskati."

Tudi letos se obeta gneča zlasti v prometu, ki utegne biti zaradi gradnje težko pričakovane blejske južne obvoznice tokrat še večja. Izvajalci gradnje, ki je stekla konec lanskega leta, so sicer zagotovili, da zapore glavne ceste na Bled ne bodo potrebne, bo pa promet pri vstopu na Bled na Betinskem klancu potekal po dveh zoženih pasovih.