Slovenija 20.1.2023 5:00

Na mednarodnem Zelenem tednu v Berlinu tudi Slovenija

Berlin, 20. januarja - V Berlinu bo danes vrata za obiskovalce odprl mednarodni sejem Zeleni teden. Na sejmu, ki bo potekal do 29. januarja, se bo kot zelena in ekološka dežela predstavila tudi Slovenija. Uradnega odprtja sejma v četrtek zvečer se je udeležila tudi kmetijska ministrica Irena Šinko, so sporočili iz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kamniška Bistrica.
Reka Kamniška Bistrica.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na razstavnem prostoru ministrstva bodo predstavljene vse tri vinorodne dežele Slovenije, slovensko vinogradništvo in vinarstvo ter vrhunska slovenska kulinarika. Poseben poudarek bo prav tako na slovenskem čebelarstvu ter Sloveniji kot turistični destinaciji, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Osrednji dogodek sejma Zeleni teden bo 15. berlinski vrh kmetijskih ministrov na temo preobrazbe prehranskih sistemov. Na vrhu bo sodelovalo do 100 delegacij z vsega sveta in predstavniki najpomembnejših mednarodnih organizacij.

Na vrhu bo sodelovala tudi ministrica Šinko, ki se je v četrtek zvečer že udeležila uradne otvoritve sejma. Ministrica bo med obiskom nemške prestolnice opravila dvostranska srečanja z nekaterimi ministri, ki bodo prisotni na sejmu, srečala pa se bo tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Berlinu, so še navedli na ministrstvu.

Vrha se bo po navedbah organizatorjev udeležilo okoli 2000 strokovnjakov s področja politike, gospodarstva, znanosti in družbe, od tega okoli 80 kmetijskih ministrov.

Letos se bo na sejmu predstavilo 1400 razstavljavcev iz 60 držav. Po dveletnem premoru se bo na 87. mednarodnem sejmu, posvečenem hrani, kmetijstvu in vrtnarstvu, razpravljalo o glavnih aktualnih vprašanjih živilske in kmetijske industrije, od rešitev za trajnostni obstoj do varstva podnebja in ohranjanja virov, je zapisano na spletni strani sejma.

"V desetih dneh bo razstavišče Messe Berlin prizorišče razprav o najnovejših temah v živilski in kmetijski industriji, kraj, kjer se srečujejo oblikovalci politik, poslovneži in mediji, kjer se preizkušajo novi izdelki in kjer lahko obiskovalci z vsega sveta uživajo v najrazličnejših doživetjih," je ponovno odprtje sejma komentiral glavni finančni direktor Messe Berlin Dirk Hoffmann.