Podjetja Startupi 7.12.2022 11:29

Zagonska podjetja pod okriljem GZS združena v novi sekciji

Ljubljana, 7. decembra - Znotraj Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je nastala sekcija startup in scalup podjetij, ki združuje 39 ustanovnih članov. Kot je na torkovi ustanovni seji izpostavil generalni direktor GZS Aleš Cantarutti, bodo prav ta podjetja pomembna za razvojni preboj Slovenije do leta 2030.

Ljubljana. Direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Nova sekcija je bila ustanovljena na pobudo Zbornice osrednjeslovenske regije GZS in Kluba poslovnih angelov Slovenije, so danes sporočili z GZS.

Po besedah predsednice Zbornice osrednjeslovenske regije Marta Turk startup podjetja že v svojem imenu prinašajo upanje in spodbudo, da se bo podjetništvo obrnilo k tisti pravi trajnosti, ki bo zagotavljala dolgoročen obstoj. Da je nastopil čas, da startup in scaleup podjetja svoj reprezentativni glas skozi GZS pošljejo do ključnih odločevalcev, pa je ocenila direktorica Zbornice osrednjeslovenske regije Marjana Majerič.

Nina Dremelj in Blaž Jamšek iz Poslovnih angelov Slovenije sta med težavami, s katerimi se srečujejo slovenska zagonska podjetja, izpostavila predvsem zagotavljanje konkurenčnosti v globalnem okolju. Sicer pa se moramo tudi v Sloveniji zavedati pomembnosti vrednosti, ki jih kreirajo tovrstna podjetja. V tej luči sta se zavzela za vzpostavitev pogojev za financiranje teh podjetij s strani države, nagrajevanja zaposlenih z deležem v podjetju in fiskalizacijo spletnega poslovanja. Pozvala sta tudi k davčnim olajšavam za investitorje, ki bi povečale zasebna vlaganja v startup in scaleup podjetja.

Izkušnjo z ustanovitvijo enega danes najuspešnejših startupov na področju biotehnologije, Jucy Marbels, pa je delil soustanovitelj podjetja Luka Sinček. Kot je dejal, so se na domačem trgu, ko so hitro potrebovali sredstva za preboj ideje, soočili s pomanjkanjem razpoložljivih virov lastniškega financiranja in pravnoformalnimi ter administrativnimi ovirami za pridobitev investicije. Na drugi strani pa so v drugem krogu financiranja v ZDA veliko večjo investicijo zaprli hitro in lahkotno.