Podjetja 4.12.2022 8:45

Mlekarna Celeia z nadgradnjo čistilne naprave

Arja vas, 4. decembra - Mlekarna Celeia, ki letno odkupi več kot 90 milijonov litrov mleka, je pristopila k nadgradnji čistilne naprave. Skoraj pol milijona evrov vredna naložba bo zaradi učinkovitejšega odstranjevanja maščob in manj mulja izboljšala kakovost odpadne vode, posledično bo manjša obremenitev centralne čistilne naprave v Kasazah, so sporočili iz mlekarne.

Ljubljana. Izdelki Mlekarne Celeia. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Izdelki Mlekarne Celeia.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Obstoječo čistilno napravo bomo nadgradili tako, da bomo s procesom predčiščenja oziroma s flotacijo iz odpadne vode odstranili maščobe in tako razbremenili biološko stopnjo čiščenja na naši predčistilni napravi, ki obratuje že vrsto let," je, kot so sporočili iz Mlekarne Celeia, napovedal vodja službe za vzdrževanje, investicije in ravnanje z okoljem v družbi Matej Sedlar.

Poleg odstranjevanja maščob bodo v okviru nadgradnje dodali tudi novo napravo za zgoščanje mulja, ki je po navedbah družbe bistveno učinkovitejša. S tem bodo zmanjšali količino teh odpadkov. "Tovrstna nadgradnja je pomembna predvsem zaradi narave odpadnih vod, ki bodo tako bistveno manj obremenjevale čistilno napravo v Kasazah," so poudarili v mlekarni.

Naložbo v nadgradnjo čistilne naprave v Mlekarni Celeia ocenjujejo na skoraj pol milijona evrov, če bodo uspešni na razpisu, bo del naložbe pokrila država. Poudarjajo tudi, da se bo zagotovo del naložbe povrnil tudi skozi nižje stroške komunalnih storitev.

"Pričakujemo, da bo učinkovitejše predčiščenje odpadnih voda prispevalo k znižanju stroškov, ki jih imamo do Javnega komunalnega podjetja Žalec, saj je strošek čiščenja odpadne vode odvisen tudi od obremenitve odpadne vode, ki jo spuščamo na njihovo centralno čistilno napravo. Poleg omenjenega pričakujemo tudi prihranek električne energije," je razložil direktor Mlekarne Celeia Vinko But.

Medtem v Mlekarna Celeia poteka še ena naložba, povezana s področjem trajnostnega ravnanja. Na strehah objektov v Arji vasi namreč gradijo lastno sončno elektrarno, v okviru katere bodo energijo pridobivali s pomočjo modulov. Namestili bodo več kot 1000 modulov sončne elektrarne, z njimi pa pokrili del letnih potreb po električni energiji.

"S trajnostnimi ukrepi želimo zmanjšati porabo energije in vpliv na okolje. Prav zato nenehno posodabljamo tehnološke procese in jih transformiramo v okolju prijazne, kar je v zeleni, k tradiciji in naravi usmerjeni mlekarni, kot je naša, še kako pomembno," je sklenil direktor But.

Mlekarna Celeia mleko odkupuje z več kot 800 kmetij iz savinjske, šaleške, koroške, širše celjske in kozjanske regije. Mleko odkupuje že več kot 80 let, v zadnjih letih pa letno odkupi več kot 90 milijonov litrov mleka. V mlekarni v Arji vasi dela več kot 200 zaposlenih.