Podjetja 9.11.2022 12:41

Interenergo kupil projekt vetrne elektrarne blizu Sarajeva

Ljubljana/Sarajevo, 9. novembra - Energetska družba Interenergo s sedežem v Ljubljani, ki je del avstrijske skupine Kelag, je z nakupom projekta Ivan Sedlo zagnala aktivnosti za postavitev vetrnega parka nekaj kilometrov jugozahodno od Sarajeva. Vrednost projekta je 40,6 milijona evrov, polje vetrnic pa naj bi pokrilo porabo več kot 26.000 gospodinjstev.

Avstrija, Dunaj. Vetrna elektrarna, energija, energetika. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Avstrija, Dunaj.
Vetrna elektrarna, energija, energetika.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pet vetrnic bo imelo po napovedih Interenerga skupno nazivno moč 25 megavatov (MW) in pričakovano letno proizvodnjo 65,7 gigavatne ure. Vetrna elektrarna bo po napovedih na omrežje priključena leta 2025. Pogodba o nakupu projekta je bila sklenjena konec oktobra.

Za Interenergo gre za prvi vetrni projekt na tem območju in tretji vetrni projekt v njihovem portfelju projektov obnovljivih virov energije. Do zdaj je vetrno elektrarno postavil na Hrvaškem, gradi jo še v Severni Makedoniji.

Z investicijo na območju Ivan Sedla - gre za sedlo med planino Bitovnja in iz časov zimskih olimpijskih iger 1984 znanim masivom Bjelašnice - se bo skupna nazivna moč vseh Interenergovih virov električne energije iz obnovljivih virov v Bosni in Hercegovini povečala na 43 MW. Gre predvsem za male hidroelektrarne, lani pa so v družbi prevzeli tudi 60-odstotni delež družbe Vjetroelektrane Čardakov.

V Interenergu ocenjujejo, da se Bosna in Hercegovina, ki je bila tradicionalno odvisna predvsem od premoga, z razvojem in diverzifikacijo svojega energetskega portfelja približuje mejniku, da polovico svoje elektrike pridobi iz obnovljivih virov energije.

V Interenergu, kjer so s projekti prisotni predvsem v Sloveniji in državah nekdanje Jugoslavije, pravijo, da z razvojem novih projektov obnovljivih virov na območju jugovzhodne Evrope prispevajo k hitrejšemu zelenemu prehodu regije, čeprav večina regije še ni del EU in njenih okoljskih politik.