5.10.2022 0:30

V Stockholmu danes razglasitev dobitnikov Nobelove nagrade za kemijo

Stockholm, 5. oktobra - V Stockholmu bodo danes razglasili letošnjega prejemnika Nobelove nagrade za kemijo. Tako se nadaljuje teden Nobelovih nagrad, ki so ga začeli v ponedeljek z razglasitvijo prejemnikov nagrade za medicino, v torek pa so razglasili prejemnike nagrade za fiziko. Slavnostna podelitev bo sicer potekala 10. decembra.

Švedska, Stockholm. Reliefna skulptura Alfreda Nobela na stavbi muzeja v njegov spomin. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Švedska, Stockholm.
Reliefna skulptura Alfreda Nobela na stavbi muzeja v njegov spomin.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Lanskoletna prejemnika Nobelove nagrade za kemijo sta bila Nemec Benjamin List in britansko-ameriški znanstvenik David MacMillan, nagrado pa sta prejela zaradi razvoja orodja za gradnjo molekul, imenovanega asimetrična organokataliza.

Šlo je za "zelo natančno novo orodje oziroma metodo pospeševanja kemičnih reakcij, ki je imela velik vpliv na farmacevtske raziskave in razvoj novih zdravil ter je obenem naredila kemijo bolj okolju prijazno," so lani ob razglasitvi zapisali pri Nobelovi fundaciji.

V skladu s tradicijo bodo dobitniki najbolj prestižne nagrade za mir razglašeni v petek v Oslu, zmagovalce v ostalih kategorijah pa bodo razglasili v Stockholmu.

Današnji razglasitvi prejemnika oziroma prejemnikov nagrade za kemijo bo v četrtek sledila razglasitev prejemnikov nagrade za literaturo, v petek pa še nagrade za mir, ki jo bo najverjetneje zaznamovala vojna v Ukrajini.

Dobitniki nagrade za ekonomijo, ki je edina, ki je v svoji oporoki ni zapisal Alfred Nobel osebno, bodo razglašeni v ponedeljek, 10. oktobra.

Vsaka nagrada prinaša ček v višini 10 milijonov švedskih kron (900.000 evrov). Če je dobitnikov več, se ta znesek med njimi razdeli. Nagrade bodo tradicionalno podelili 10. decembra - na obletnico smrti Alfreda Nobela, švedskega znanstvenika in ustanovitelja Nobelove fundacije.