30.9.2022 5:00

Evropska noč raziskovalcev bo v znamenju dveh slovenskih projektov

Ljubljana, 30. septembra - Evropska noč raziskovalcev, ki jo obeležujemo danes, velja za pomemben dogodek v Evropi. Njegov namen je znanost približati širši javnosti. Združeval bo dva slovenska projekta Humanistika, to si ti!, s katerim bodo osvetlili sobivanje človeka in živali, in Noč ima svojo moč!, v okviru katerega bodo vrata za obiskovalce odprle raziskovalne ustanove.

Ljubljana, Botanični vrt UL. Plakat Evropske noči raziskovalcev 2022-2023. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Botanični vrt UL.
Plakat Evropske noči raziskovalcev 2022-2023.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Oba projekta sta uspešno kandidirala na razpisu Evropske komisije. Projekt Humanistika, to si ti! poteka pod okriljem Univerze v Ljubljani, koordinira pa ga filozofska fakulteta. Idejna avtorica projekta Mateja Gaber je na torkovi novinarski konferenci pojasnila, da gre za edini projekt v Evropi, ki se ukvarja s humanistiko, s sloganom pa želijo na fakulteti dati poseben poudarek humanističnim in družboslovnim znanostim in raziskavam. Menijo namreč, da so vse znanosti svojstveno humanistične, zato so združili moči z drugimi članicami univerze domala vseh znanstvenih disciplin, tudi naravoslovjem, tehničnimi vedami ter umetniškimi akademijami, skupaj z njimi pa predstavljajo vlogo znanstvenega in umetniškega raziskovanja.

Danes se bo na 17 lokacijah v Ljubljani in številnih drugih krajih v Sloveniji Noč odvijala ves dan. Otvoritev dogajanja projekta Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! bo v Atriju Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU). Na Novem trgu pa bo znanstveni bazar, kjer bodo ves dan potekale predstavitve, delavnice, predavanja, izvajali pa bodo tudi eksperimente. Večerni del s koncertom se bo nadaljeval v atriju ZRC SAZU.

V okviru projekta Humanistika, to si ti! bodo vsi dogodki posvečeni temi Človek žival. Kot je pojasnila Mateja Gaber, je njihov namen raziskovati sobivanje človeka in živali od pamtiveka do danes. Obiskovalci pa se bodo tako lahko med drugim podučili o ogroženih živalskih vrstah, urbanih živalih in človeški ribici.

V okviru projekta Noč ima svojo moč Hiša eksperimentov skupaj s partnerji, Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani, Institutom Jožef Stefan, Kemijskim inštitutom, Tehniškim muzejem Slovenije in Geološkim zavodom Slovenije, izvaja različne dejavnosti. Po besedah direktorja Hiše eksperimentov Mihe Kosa med drugim raziskovalci obiskujejo šole, kjer predstavijo sebe in svoje delo. Obenem so že izvedli tudi projekt za državljane z naslovom Rastline nam pomagajo brati naravo, namen katerega je bil spremljanje rasti štirih vrst rastlin v štirih različnih tipih prsti.

Danes pa se bodo v različnih mestih po Sloveniji zvrstile mnoge delavnice. Med drugim bodo v Hiši eksperimentov obiskovalci lahko prisluhnili rektorju ljubljanske univerze Gregorju Majdiču, s katerim bodo spoznavali razlike med ženskimi in moškimi možgani. Med mnogimi inštitucijami pa bodo v Ljubljani dan oprtih vrat imeli Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani, Geološki zavod Slovenije, Kemijski inštitut in drugi.

"Prepričan sem, da bosta oba letošnja slovenska projekta v okviru Evropske noči raziskovalcev dokazala, da smo raziskovalci prav vsi, ko kuhamo v kuhinji, ko se ukvarjamo s športom ali umetnostjo, ko pridelujemo zelenjavo, začimbe in sadje na vrtu in sploh v življenju, ko si nekaj zamislimo in potem z eksperimentom to tudi potrdimo ali ovržemo," je povedal Kos.