Podjetja 2.9.2022 13:23

V Ljubljani odprli novo tehnološko središče

Ljubljana, 2. septembra - V ljubljanskem BTC je danes vrata odprlo novo tehnološko središče Ljubljana.tech, namenjeno tesnejšemu povezovanju posameznikov in podjetij, delujočih znotraj tehnološkega sektorja. Središče bo v prvem letu gostilo več kot 50 dogodkov, med njimi konference, hackathone in predavanja priznanih strokovnjakov, obljubljajo ustanovitelji.

Vitanje. Robot, tehnologija, inovacije. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA.

Vitanje.
Robot, tehnologija, inovacije.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA.

Novo tehnološko središče Ljubljana.tech je po besedah ustanoviteljev nastalo zaradi številnih izzivov, s katerimi se srečuje tehnološki sektor v Sloveniji.

Kot je na predstavitvi projekta v Ljubljani povedal soustanovitelj in direktor Zavoda Ljubljana.tech Nejc Palir, v Evropi danes primanjkuje 800.000 zaposlenih v tehnološkem sektorju, v Sloveniji pa bo glede na raziskave v naslednjih petih letih 50 odstotkov tehnoloških podjetij potrebovalo dvojni kader, kot ga imajo danes. Zato želijo mladim približati potencial, ki ga prinaša delo v tem sektorju.

"Gre za eno najbolj fleksibilnih panog za zaposlene in edino industrijo, kjer lahko s formalno izobrazbo ali brez nje opravljaš delo na visoko plačani ravni. Mladi v tehnološki industriji to dosegajo med 25. in 30. letom starosti," je poudaril Palir.

Poleg mladih želijo prek različnih dogodkov, iniciativ in poletnih taborov ozavestiti tudi že obstoječo generacijo strokovnjakov v industriji oz. povezati trenutno močno razpršene posamezne skupnosti. "Posameznikom želimo predstaviti, da tehnološka industrija ni le programersko delo, ampak gre za ogromno različnih vlog, povezanih s podatki, uporabniki, kakovostjo dela, organizacijo ekip, in jim to predstaviti že v mlajših korakih, ko se odločajo za izobraževanje v srednji šoli in fakulteti," je nanizal Palir.

Da bi z novim središčem radi dvignili prepoznavnost Ljubljane ob bok bolj prepoznavnim tehnološkim prestolnicam, kot sta denimo Berlin in Vilna, pa je poudaril strokovni direktor zavoda Ljubljana.tech Žiga Vajdič. V sektorju po njegovi oceni primanjkuje tudi večjih, globalno prepoznavnih podjetij.

"Mladi se za odhod v tujino odločajo tudi zato, ker si želijo delati v teh večjih in zanimivejših podjetjih. Zdaj imamo priložnost, da ta podjetja povabimo sem in pokažemo, da Ljubljana oz. Slovenija ni poceni vzhodnoevropska destinacija za delovno silo, ampak da najdejo tukaj ljudi z visoko motivacijo za delo, visoko kakovostno izobrazbo in izkušnjami," je dejal.

Ob tem je dodal, da bodo posebni poudarek namenili tudi opolnomočenju marginaliziranih skupin, med drugim mladim ženskam in posameznikom iz šibkejših družbenih okoljih, katerim bi radi pokazali, da jih v tehnološkem sektorju čaka zanimiva alternativa priložnostim, ki se jim ponujajo danes.

Pobudnik izgradnje Ljubljana.tech in prvi vlagatelj v iniciativno je tehnološko svetovalno podjetje 13/37, strateški partner pa družba BTC, ki že več let podpira različne tehnološke pobude. "Veseli nas, da smo našli partnerja, s katerim delimo vizijo inovativnega mesta, kjer se lahko mladi družijo, dobijo pogum, da se odpravijo na poslovno pot," je na predstavitvi projekta dejal izvršni direktor za področje marketinga in trajnostnega razvoja v družbi BTC Miha Mermal.

Da je Ljubljana izredno primerna kot prostor za tehnološko središče, pa je ocenil tudi generalni direktor podjetja 13|37 Micael Holmström. Gre za podjetje, ki je v Sloveniji prisotno od leta 2018 in ima 60 zaposlenih. "Z naložbami v različne iniciative, ki spodbujajo in omogočajo izmenjavo znanj, se ukvarjamo že vse od ustanovitve podjetja. Z novimi prostori smo zelo zadovoljni in veselimo se sodelovanja tako z akademsko kot poslovno skupnostjo, da bi še naprej krepili in razvijali slovensko tehnološko skupnost," je izpostavil.

Po navedbah ustanoviteljev je Zavod Ljubljana.tech organiziran kot neprofitna organizacija. Novembra načrtujejo prvi ustanovni sestanek strokovnega sveta, kamor bodo povabili vse akterje, ki že danes ustvarjajo pečat v tehnološki industriji v Sloveniji. Prvi dogodek, ki bo odprt za zainteresirano javnost, pa načrtujejo izpeljati na začetku oktobra.