Podjetja 2.8.2022 17:17

Češka Solitea prevzela šenčursko IKT-podjetje Vasco

Brno/Šenčur, 2. avgusta - Češki ponudnik rešitev informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) Solitea je v Sloveniji prevzel še eno uspešno IKT-podjetje. Po nakupu družbe Saop iz Šempetra pri Gorici v letu 2016 je zdaj prevzel še šenčursko podjetje Vasco, ki se ukvarja z razvojem in prodajo programskih rešitev za mala, srednja in velika podjetja.

Kot so v češki skupini s sedežem v moravski prestolnici Brno pred dnevi zapisali v objavi na svoji spletni strani, bo družba Vasco postala del skupine Saop, ki je v zadnjih letih kupila več slovenskih podjetij iz panoge in je poleg Slovenije prisotna tudi na Hrvaškem in v Srbiji. O poslu sta danes sicer najprej poročala Bloomberg Adria in časnik Finance.

Prevzem, ki ga morata potrditi še češki in slovenski organ za varstvo konkurence, pomeni "novo pomembno širitev češko-slovaškega kapitala na območje Balkana," so zapisali v Solitei. Podrobnosti o poslu sicer niso razkrili, po neuradnih podatkih Financ pa bi lahko kupnina dosegla približno 30 milijonov evrov.

Kot prvi skupni projekt Saopa in Vasca so novi lastniki navedli razvoj nove POS (point of sales) rešitve za enostavno upravljanje blagajn, v prihodnosti pa po navedbah glavne izvršne direktorice Saopa Petre Šinigoj ciljajo tudi na rešitve pametnega oblaka.

Po navedbah Saopa prevzem ne bo vplival na Vascove stranke ali zaposlene, ki bodo še naprej delovali pod sedanjim vodstvom. Družba iz Šenčurja ima okoli 30 zaposlenih in več kot 4200 strank.

Podjetje se ukvarja s programiranjem in prodajo informacijskih sistemov in aplikacij za vodenje zaposlenih, računovodstvo, maloprodajo, veleprodajo in arhiviranje dokumentov. Lani so ob prihodkih v višini 5,4 milijona evrov ustvarili 2,4 milijona evrov čistega dobička.

Družbo Vasco sta leta 1991 ustanovila zakonca Tomaž in Mojca Čebašek, lani pa se je uvrstilo na četrto mesto med analiziranimi 167 informacijskimi družbami na lestvici časnika Finance TOP IT.

Solitea je medtem eden večjih dobaviteljev računovodskih in poslovnih informacijskih sistemov za zasebni in javni sektor v srednji in vzhodni Evropi. Na trg držav nekdanje Jugoslavije so prvič vstopili leta 2016 s prevzemom Saopa, v okviru katere so doslej združili pet prevzetih podjetij, ki delujejo na trgu v regiji.

"Naša vizija je ustvariti močnega evropskega ponudnika informacijskih rešitev. Zavedamo se, da bomo le z združevanjem močnih ekip lahko še naprej zagotavljali prvovrstne rešitve in odlično uporabniško podporo," je ob nakupu Vasca zapisal generalni direktor Solitee Martin Cígler.

Češka skupina zaposluje več kot 1400 ljudi v sedmih državah in ima več kot 260.000 strank v 35 državah po vsem svetu. Letos naj bi ustvarila 130 milijonov evrov prihodkov.