7.7.2022 9:58

Univerzi v Novi Gorici deset milijonov evrov za projekt SMASH

Nova Gorica, 7. julija - Univerza v Novi Gorici (UNG) je skupaj s partnerji na evropskem razpisu Horizon Europe Marie Sklodowska-Curie Actions COFUND pridobila deset milijonov evrov za financiranje raziskovalnega projekta SMASH, katerega tema je strojno učenje na področju naravoslovja in humanistike, so sporočili z univerze.

Nova Gorica. Univerza v Novi Gorici. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Univerza v Novi Gorici.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

Projekt SMASH bo v polovici financirala Evropska komisija, polovico pa bo prispevalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Sredstva bodo namenjena 50 mednarodnim podoktorskim sodelavcem, ki bodo s slovenskim superračunalnikom Vega raziskovali na izjemno raznolikih področjih, kot so podnebne spremembe, personalizirana medicina, astrofizika ter jezik in komunikacija. Vsi pa bodo v središče raziskovanja postavili strojno učenje.

Direktorica doktorskega študijskega programa Fizika na UNG in raziskovalka v Centru za astrofiziko in kozmologijo UNG Gabrijela Zaharijaš je kot prijaviteljica projekta z znanstveno odličnostjo dosedanjega dela in predlaganih raziskav prepričala zahtevne mednarodne recenzente, so poudarili na univerzi. Skupaj s sodelavcema Andrejo Gomboc in Grišo Močnikom bo naslednjih pet let koordinirala raziskovalne aktivnosti projekta SMASH.

Raziskovali bodo na petih slovenskih inštitucijah, poleg na UNG še na Univerzi v Ljubljani, Institutu Jožef Stefan, Agenciji RS za okolje in Institutu informacijskih znanosti IZUM. Predvideno je tudi sodelovanje z 32 mednarodnimi inštitucijami, kot so Cosylab, Sinergise, SISSA Trst, CERN Ženeva, Univerza Queen Mary London, UC Berkley in Univerza v Washingtonu.