Turizem 7.7.2022 9:58

Na Dolenjskem turistično ponudbo obogatili s tremi virtualnimi vodniki po Novem mestu, Bazi 20 in Vinjem Vrhu

Novo mesto/Dolenjske Toplice/Šmarješke Toplice, 7. julija - Razvojni center Novo mesto je skupaj z občinami Dolenjske Toplice, Novo mesto in Šmarješke Toplice razvil virtualne vodnike, ki omogočajo doživet ogled treh turističnih znamenitosti - novomeškega mestnega jedra, Baze 20 in arheološke poti Vinji Vrh. Vodniki so na voljo brezplačno, do začetka jeseni bodo nadgrajeni še s petzvezdičnim doživetjem.

Kočevski rog, Baza 20. Predstavitev aplikacije za vodenje po Bazi 20. Foto: Aleš Kocjan/STA

Kočevski rog, Baza 20.
Predstavitev aplikacije za vodenje po Bazi 20.
Foto: Aleš Kocjan/STA

Kočevski rog, Baza 20. Predstavitev aplikacije za vodenje po Bazi 20. Mojca Badovinac iz Razvojnega centra Novo mesto. Foto: Aleš Kocjan/STA

Kočevski rog, Baza 20.
Predstavitev aplikacije za vodenje po Bazi 20.
Mojca Badovinac iz Razvojnega centra Novo mesto.
Foto: Aleš Kocjan/STA

Kočevski rog, Baza 20. Predstavitev aplikacije za vodenje po Bazi 20. Foto: Aleš Kocjan/STA

Kočevski rog, Baza 20.
Predstavitev aplikacije za vodenje po Bazi 20.
Foto: Aleš Kocjan/STA

Kočevski rog, Baza 20. Predstavitev aplikacije za vodenje po Bazi 20. Župan Dolenjskih Toplic Franc Vovk. Foto: Aleš Kocjan/STA

Kočevski rog, Baza 20.
Predstavitev aplikacije za vodenje po Bazi 20.
Župan Dolenjskih Toplic Franc Vovk.
Foto: Aleš Kocjan/STA

Novo mesto, Dolenjski muzej. Predstavitev aplikacije za vodenje po mestnem jedru. Mojca Badovinac iz Razvojnega centra Novo mesto in novomeški podžupan Boštjan Grobler. Foto: Aleš Kocjan/STA

Novo mesto, Dolenjski muzej.
Predstavitev aplikacije za vodenje po mestnem jedru.
Mojca Badovinac iz Razvojnega centra Novo mesto in novomeški podžupan Boštjan Grobler.
Foto: Aleš Kocjan/STA

Bela Cerkev. Informativna tabla za Arheološko pot Vinji vrh. Foto: Aleš Kocjan/STA

Bela Cerkev.
Informativna tabla za Arheološko pot Vinji vrh.
Foto: Aleš Kocjan/STA

Virtualne vodnike so obiskovalcem ponudili pod skupnim imenom Skrivnosti Dolenjske. Delujejo preko dveh aplikacij, ki se jih med drugim naloži preko spretne strani razvojnega centra.

Obe aplikaciji je mogoče uporabiti tudi na daljavo, vendar celovito izkušnjo obiskovalcu nudita šele neposredno na lokaciji same turistične znamenitosti. V novomeškem mestnem jedru na primer obiskovalec z aplikacijo na telefonu zajame okolico, nakar se mu na ekranu prikažejo virtualni zgodovinski liki, ki mu povedo vse o turistični znamenitosti. Na arheološki poti na Velikem Vinjem Vrhu je mogoče s pomočjo aplikacije v okolici tamkajšnje cerkve sv. Jožefa z vojščakom Neustrašnim virtualno izkopavati predmete iz časa starejše železne dobe, izriše se tudi obzidje, ki je tam stalo nekoč. V Bazi 20 obiskovalec posname posamezne QR kode, ki mu nato razkrivajo skrivnosti kulturnega spomenika iz časa druge svetovne vojne. Med drugim se mu izriše tudi lestev, s katero so v bazi zakrivali sledi pred sovražniki.

Do začetka jeseni bosta obe aplikaciji nadgrajeni tudi z možnostjo petzvezdičnih doživetij, ki pa bodo plačljiva in namenjena bolj petičnim gostom. V Velikem Vinjem Vrhu bodo po besedah direktorice zavoda za turizem občine Šmarješke Toplice Darinke Bobnar v tem okviru gostom ponudili vodeno dvodnevno doživetje z vodnikom, lokalnimi kulinaričnimi dobrotami in spanjem v letalu na strehi dvorca Gregorčič. O petzvezdičnih doživetjih na ostalih dveh lokacijah pa so za zdaj avtorji projekta še nekoliko skrivnostni.

Po besedah Mojce Badovinac iz Razvojnega centra Novo mesto so vsi trije vodniki nastali v okviru projekta Digitalno inoviranje kulturne dediščine in krepitev znanj za razvoj kakovostne turistične ponudbe Dolenjske, katerega vrednost je 365.000 evrov. 90 odstotkov sta financirala EU in ministrstvo za gospodarstvo, preostalo tri občine, kjer se nahajajo znamenitosti. "Digitalizacije je trend. Hkrati je to nek način, s katerim bomo ohranili kulturno dediščino za naprej in jo bolj približali obiskovalcem," so po njenih besedah razlogi, da so se odločili za projekt.

V občini Dolenjske Toplice so se po besedah župana Franca Vovka za projekt odločili, da bi spodbudili obiske na Bazi 20. Njihovo število je v času po osamosvojitvi precej upadlo, a se v zadnjem času znova počasi povečuje. "Baza 20 je edinstven primer v Evropi iz časa druge svetovne vojne in prav je, da njeni obiskovalci dobijo informacije," je dejal.

V Novem mestu želijo po besedah podžupana Boštjana Groblerja z aplikacijo izpostaviti predvsem pet glavnih znamenitosti, ki so zanimive za turiste, hkrati pa dovolj strnjene, da si jih lahko ogleda na en mah. Preko aplikacije lahko tako obiskovalec spozna frančiškanski samostan, staro gimnazijo, rotovž, Križatijo in stolno cerkev sv. Nikolaja. Ob tem načrtujejo, da bodo aplikacijo vsebinsko nadgrajevali.