Podjetja 14.6.2021 16:02

Telemach vzpostavlja mobilno omrežje 5G

Ljubljana, 14. junija - Po uspešni aprilski dražbi in prejeti odločbi o dodelitvi frekvenc za mobilno telefonijo Telemach v torek vzpostavljajo mobilno omrežje pete generacije 5G. To bo najprej dostopno na najbolj frekventnih območjih Ljubljane, to sta mestno središče in območje BTC, so sporočili iz operaterja.

Ljubljana. Logotip Telemacha. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip Telemacha.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) je javno dražbo za dodelitev frekvenčnih pasov za zagotavljanje javnih komunikacijskih storitev končnim uporabnikom izvedla sredi aprila, med razpoložljivimi pasovi pa so bili tudi takšni, namenjeni uvajanju mobilne tehnologije 5G.

Na dražbi so sodelovali štirje slovenski mobilni operaterji, ki so za frekvence odšteli skupaj 164,2 milijona evrov, so takrat sporočili iz Akosa. Izdajo odločb o dodelitvi frekvenc so napovedali za začetek junija.

Med uspešnimi dražitelji je bil tudi Telemach. Za dodeljene frekvence je odštel 51,6 milijona evrov in tako svoj spekter frekvenc povečal za kar 3,5-krat, so danes sporočili iz družbe.

"Z dražbo smo zelo zadovoljni, saj smo pridobili vse želene frekvence. Gre za investicijo v zagotavljanje kakovosti in zmogljivosti našega mobilnega omrežja, s pridobljenimi frekvencami pa ustvarjamo prostor za dodatno izboljšanje mobilnih storitev," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik poslovodstva družbe Adrian Ježina.

V Telemachu so tehnologijo 5G testirali že pred dobrim letom dni, za komercialno rabo pa so morali pridobiti frekvence. Zdaj bodo omrežje najprej vzpostavili na najbolj frekventnih območjih Ljubljane, in sicer bodo pravo 5G uporabniško izkušnjo od 15. junija ponujali uporabnikom v mestnem središču ter na območju nakupovalnega središča BTC.

Uporabnikom z ustreznimi mobilnimi aparati je storitev promocijsko na voljo v vseh mobilnih paketih družine Več, za uporabo pa je treba poslati ključno besedo 5G na številko 7070. Skladno s strategijo se bodo v podjetju usmerili tudi na druga večja slovenska mesta, do konca leta 2025 pa izpolnjevali vse zahteve javnega razpisa, so še navedli.

"Zdaj vstopamo v novo poglavje. Dolgo časa smo pripravljali omrežje na mobilno tehnologijo 5G in sedaj smo tu. Prehod na tehnologijo 5G nam bo omogočil nadaljnjo rast in s tem krepitev moči na slovenskem trgu," je povedal Ježina.

Telemach, ki je del skupine United Group, ima v Sloveniji 600.000 uporabnikov. Ježina je poudaril, da bodo v prihodnjih letih v tehnologiji 4G in 5G vložili več kot 100 milijonov evrov.