Mediji 4.2.2020 8:55

Četrto in deseto mesto slovenskih športnih novinarjev

Budimpešta, 4. februarja - Na drugi izvedbi nagrad Mednarodnega združenja športnih novinarjev (AIPS) je v kategoriji zvočne oddaje novinar Radia Slovenija Luka Petrič osvojil četrto mesto za dokumentarec o Luki Dončiću, Slavko Jerič iz MMC RTV Slovenije pa je bil deseti s kolumno o Lindsey Vonn. Skupaj je prispelo 1754 različnih novinarskih del iz 125 držav.

Na sinočnji slovesni podelitvi nagrad v Budimpešti, voditelj je bil svetovni rekorder v troskoku Jonathan Edwards, je bil Petrič skupaj s Francijem Pavšerjem podpisan pod angleški zvočni dokumentarec Luka Dončić: becoming Wonderboy; Pavšer je za prispevek, prav tako o Dončiču, četrto mesto osvojil že lani in se za las ni prebil med tri najboljše finaliste.

Jerič je pripravil kolumno Kaj nas uči zgodba Lindsey Vonn in kateremu delu nismo pripravljeni prisluhniti? V kategoriji najboljše fotografije pa se je v prvi izbor med 30 najboljših uvrstila Nina Jelenc, vendar v drugi ožji izbor najboljše deseterice ni prišla.

Tako kot lani so bili v posebnem večfaznem postopku v osmih novinarskih zvrsteh na koncu na odru v madžarski prestolnici po trije finalisti, ki so dobili poleg priznanja še 8000, 3000 ali 2000 evrov, posebne nagrade pa so dobili še trije mladi novinarji pod tridesetim letom starosti.

Nagrado za življenjsko delo je prejel 93-letni Španec Jose María Lorente, ki je novinarsko kariero začel na olimpijskih igrah v Londonu 1948 in je po 70 letih končal kariero.

V posameznih kategorijah so nagrade podelili za športno akcijsko fotografijo (prvi Kolumbijec Juan Arboleda), za fotografski kolaž (Čeh Roman Vondrouš), za najboljši tekst s fotografijami (Britanka Suzanne Wrack), za video dokumentarec (Britanec Stuart Pollitt), za video atletski portret (Američan Matthew Allen), za kratki video (Američan Andrew Leibman) in za zvočni prispevek ter za najboljšo kolumno.

V kategoriji kolumen je bil najboljši Prajwal Oli iz Nepala, za zvočni prispevek pa sta prvo nagrado dobila Američana Bob Hohler in Andrew Ryan za prispevek z naslovom Gladiator.