#družba 18.1.2020 8:30

Umanotera s kampanjo Leto brez leta opozarja na vpliv letenja na podnebje

Ljubljana, 18. januarja - Z namenom osveščanja javnosti o vplivu letenja na podnebje in posledično zmanjšanje emisij je nevladna organizacija Umanotera pripravila kampanjo Leto brez leta. V okviru kampanje, ki so jo zagnali novembra lani, lahko zainteresirani podpišejo zavezo, s katero se zaobljubijo, da vsaj eno leto ne bodo uporabljali letalskih prevozov.

Brnik, Letališče Jožeta Pučnika Prihod prvega letala Swiss Airlines ob vzpostavitvi nove letalske povezave med Ljubljano in Zurichom. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Brnik, Letališče Jožeta Pučnika
Prihod prvega letala Swiss Airlines ob vzpostavitvi nove letalske povezave med Ljubljano in Zurichom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot so za STA povedali v Umanoteri, bodo v luči trenutne podnebne krize potrebne tudi določene spremembe življenjskega sloga in ravno izogibanje letenju je eden izmed najučinkovitejših načinov, s katerim lahko kot posamezniki znižamo svoj ogljični odtis. "Če se za to odločimo v večjem številu, bo učinek precej večji," so prepričani v Umanoteri.

Leto brez letenja je po njihovih navedbah "lahko dober način za prekinitev ustaljene navade in omogoča ljudem, da prepoznajo druge alternative, za katere morda niti niso vedeli, da obstajajo".

Zavezo je doslej podpisalo okrog 100 ljudi, kar je po oceni Umanotere zelo dober rezultat, "še posebej v času, ko se je zaradi vsakodnevnih ponudb poceni letalskih kart temu precej težje odpovedati, kot le nekaj let nazaj".

Cilj kampanje sicer ni doseči določenega števila podpisov, temveč predvsem začeti javno debato o problematiki letenja, ki je bilo v zadnjih letih popolnoma spregledano, so pojasnili v Umanoteri.

Hkrati pa želijo z zbiranjem podpisov poslati sporočilo odločevalcem, "da je čas za nesprejemanje ukrepov potekel ter da so nujne podnebne politike na področju letenja, prav tako kot so nujne boljše alternative v prometu".

Sistemskih ukrepov, ki bi se izvajali v letalskem sektorju, namreč po njihovi oceni primanjkuje. "Zaenkrat še ni nikakršnih davkov ali trošarin na kerozin, prav tako letalske karte niso obdavčene z DDV, letalski prevozniki dobijo subvencije za prihod na določena letališča itn."

Leto brez leta je del mednarodne skupnosti gibanj, ki se zavzemajo za zmanjšanje oziroma za prenehanje letenja. Gibanje se je začelo na Švedskem leta 2018, do danes pa se je razširilo tudi v druge evropske države, ZDA, Peru in v Avstralijo.

Več informacij o kampanji je na voljo na povezavi https://letobrezleta.si/.