#družba 25.8.2019 18:42

V Prekmurju predstavili hibridno e-kočijo

Murska Sobota, 25. avgusta - Partnerji v okviru slovensko-avstrijskega čezmejnega projekta so razvili hibridno e-kočijo na električni pogon, ki so jo danes predstavili v dvorcu Rakičan. V kočijo je vgrajen električni motor s hranilnikom energije, ki konjem omogoča lažjo vleko ter tako tudi oblikovanje daljših in bolj razgibanih turističnih poti za več oseb.

Pokljuka. Kočija, konj. Foto: Tinkara Zupan/STA

Pokljuka.
Kočija, konj.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kočijo so razvili v okviru čezmejnega projekta E-Carraige 4CBST, ki gradi na spodbujanju naravi prijaznega čezmejnega trajnostnega turizma in oblikovanju inovativnih turističnih produktov ter sloni na kulturni dediščini, bistveni za obe regiji, to je na konjih in kočijah, so sporočili partnerji pri projektu. V okviru projekta bodo skupno razvili tri tovrstne kočije, ena je v lasti RIS Dvorca Rakičan, preostali dve pa bosta razvila avstrijska projektna partnerja.

Kot je na današnji predstavitveni novinarski konferenci povedal direktor RIS Dvorca Rakičan Robert Celec, je čezmejno sodelovanje pri revitalizaciji kočijaške tradicije in oblikovanju inovativnih turističnih produktov nujno, saj bo na podlagi skupnih komplementarnih virov in kompetenc, s katerimi razpolagajo partnerji, omogočena implementacija ne samo na lokalni, temveč tudi na mednarodni ravni.

Razviti turistični produkti bodo prilagodljivi letnim časom in različnim skupinam, prav tako bodo gostom na voljo različne tematske poti z različnimi zgodbami in doživetji. Vse poti ter kočije bodo tekom projekta tudi testirali, so navedli.

Čezmejno projektno sodelovanje vključuje pet projektnih partnerjev. RIS Dvorca Rakičan nastopa kot vodja projekta, Univerza v Mariboru in avstrijske organizacije Europäisches Zentrum für Erneuerbare Energie Güssing, EC Energie Center Lipizzanerheimat in Tourismusverband Region Oberwart pa kot projektni partnerji.

Projekt v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija traja 30 mesecev, skupna vrednost upravičenih sredstev znaša dobrega 1,1 milijona evrov, pri čemer znesek iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj obsega dobrih 980.000 evrov.