17.11.2018 5:00

Po svetu zaznamujemo mednarodni dan študentov

Ljubljana, 17. novembra - Po svetu danes obeležujemo mednarodni dan študentov v spomin na nacistično okupacijo študentskih domov praške univerze in deportacijo več kot 1200 študentov v koncentracijska taborišča leta 1939. Za dan študentov ga je razglasil mednarodni študentski svet v Londonu 1941. Sčasoma je ta dan postal simbol za študentska prizadevanja po vsem svetu.

Ljubljana. Dijaki, učenci, študenti, šola, učenje. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dijaki, učenci, študenti, šola, učenje.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Eden izmed ciljev evropske razvojne strategije do leta 2020 je povečati delež terciarno izobraženih med prebivalci, starimi od 30 do 34 let, na 40 odstotkov. Lani je bilo v Sloveniji terciarno izobraženih že 46,4 odstotka prebivalcev. Cilj iz omenjene evropske strategije smo tako že dosegli in presegli, so navedli na republiškem statističnem uradu (Surs).

Izobraževanje posameznika pozitivno vpliva na blaginjo in gospodarsko rast in tega se družba zaveda že kar precej časa. Okrog leta 1950 je v slovenskem visokošolskem prostoru študiralo okrog 6000 študentov, po osamosvojitvi se je število študentov hitro vzpenjalo in leta 2006 doseglo skoraj 116.000. Na dodiplomski študij je bilo takrat vpisanih več kot 70.000 študentov. Poleg teh so čedalje številnejši tudi študenti višjega strokovnega študija in visokošolski podiplomski študenti.

Od leta 2007/08 se število študentov znižuje, kar je večinoma posledica demografskih sprememb. V akademskem letu 2017/18 je bilo v terciarno izobraževanje vključenih 76.534 študentov, delež mladih od 19 do 24 let pa je znašal 46,5 odstotka. Največ je bilo študentk, in sicer 58 odstotkov.

Med vsemi študenti terciarnega izobraževanja v minulem študijskem letu je bilo 3420 ali 4,5 odstotka tujih študentov, največ jih je prihajala iz držav bivše Jugoslavije (1811). V okviru programa Erasmus je Slovenija v letu 2015/16 na izmenjavo ali prakso v tujino poslala 2091 študentov (2,7 odstotka), sprejela pa 2599 tujih študentov (3,3 odstotka).

Evropska mreža za izmenjavo podatkov o izobraževanju Eurydice pa je objavila poročilo o šolninah na evropskih univerzah, kjer je med drugim mogoče najti informacije o brezplačnih študijih v Evropi, državah z najvišjimi šolninami ter oblikami podpore za študente. V publikaciji je podroben pregled glavnih značilnosti šolnin in sistemov podpore po posameznih državah.

Vse evropske države ponujajo vsaj eno vrsto neposredne javne finančne podpore, nepovratne pomoči ali posojila, ki so je deležni najpogosteje socialno ali ekonomsko ogroženi študenti. Poročilo kaže, da v približno četrtini preučenih visokošolskih sistemov običajna letna šolnina v javno financiranih visokošolskih zavodih presega 1000 evrov.

V spomin na mednarodni dan študentov in 50. obletnico slovenskih študentskih demonstracij Študentska organizacija Slovenije v torek v študentskem naselju v Rožni dolini pripravlja dogodek S*anje študentov.

Organizacijski urad evropska šole študentskih sindikatov (OBESSU) in Evropska študentska unija (ESU) ob tem dnevu pozivata k ukrepanju. Letošnji poudarek je na pomanjkanju podpornih in preventivnih okoljih izobraževanja in kako to vpliva na duševno zdravje in splošno počutje študentov.