Mediji 2.10.2018 10:19

Pred 50 leti zagon Televizije Maribor

Maribor, 2. oktobra - Na Televiziji Maribor, ki je pomemben člen Regionalnega RTV centra Maribor, danes obeležujejo 50 let od ustanovitve prvega televizijskega dopisništva s samostojnim televizijskim studiem v Mariboru. Vsebinsko pokrivajo predvsem severovzhodno Slovenijo, kljub temu pa njihovi prispevki in oddaje velikokrat dosežejo nacionalno raven.

Današnja Televizija Maribor je uradno zaživela 2. oktobra 1968, ko je tedanja Televizija Ljubljana v Mariboru odprla svoje dopisništvo s prvo stalno poklicno ekipo.

A, kot so izpostavili na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), začetki segajo daleč nazaj. Za pokrivanje dogodkov v severovzhodni Sloveniji so namreč najprej pomagali novinarji Radia Maribor, zlasti Roman Lobnik, ki je televizijske zgodbe ustvarjal s snemalci Vladom Šercem, Dragom Gajškom in Borom Borovičem.

Prva profesionalna televizijska zasedba je nastala oktobra 1968, ko sta se ekipi pridružila kasnejši vodja TV-dopisništva Darko Marin in filmski snemalec Joco Žnidaršič. Iz dopisništva je v osemdesetih letih nastal TV studio, ki je do danes ohranil programsko samostojnost znotraj Televizije Slovenija (TVS).

Prvi reportažni avto je Televizija Maribor dobila leta 1980, tri leta kasneje pa so na Vojašniškem trgu v Mariboru odprli televizijski studio, ki je bil neposredno povezan s takratno Televizijo Ljubljana. Novembra leta 1985 so se preselili v povsem nove prostore na Ilichovi 33, kjer je sedež televizije še danes.

Leta 1995 je bil z zakonom ustanovljen Regionalni RTV center Maribor, leta 2002 pa je TV Maribor začela oddajati samostojni regionalni televizijski program na lastnem regionalnem kanalu.

To po ocenah odgovornega urednika Televizije Maribor Zorana Medveda ne bi bilo možno brez predhodnih izkušenj in ekipe ustvarjalnih posameznikov, ki je že od prvih korakov televizijskega dopisništva v Mariboru kazala dosežke nacionalnega pomena. "Bili smo sposobni zastaviti 14 popolnoma samostojnih oddaj lastne premierne produkcije na regionalnem TV kanalu," je povedal.

Prepričan je, da so regionalni televizijski programi še danes izjemnega pomena, saj so najbližje gledalcem. "Z medijsko konvergenco in digitalizacijo se je bistveno spremenila vloga medijev in tudi tradicionalna televizija izginja, gledalci se selijo na nova orodja za spremljanje avdiovizualnih vsebin. Javne televizije imajo enega samega zaveznika, to so državljani. Morajo se približati svojim uporabnikom in regionalni centri in dopisništva so tudi prostorsko najbližje uporabnikom, najbližje ljudem, zaznavajo utrip lokalnih, regionalnih okolij in ga najlažje prenesejo v televizijsko vsebino," je Medved povedal v pogovorni oddaji Televizije Slovenija, ki so jo pripravili ob današnjem jubileju.

Vodstvo RTVS je podobnega mnenja. "Maribor je kot drugo največje mesto pomembno za celo Slovenijo in tudi dogodki, ki se dogajajo tam, so dogodki, ki so pomembni za vso Slovenijo. Hkrati je veliko lokalnih dogodkov, zato ni čudno, da se je oblikoval lokalni program. Mislim, da je to pravilno in da moramo na tem graditi tudi naprej," je dejal generalni direktor RTVS Igor Kadunc.

V Mariboru med drugim dnevno pripravljajo prispevke za oddaje informativnega programa TVS in lastno informativno oddajo Tele M. Med oddajami lastne produkcije ima najdaljši staž oddaja Ljudje in zemlja, dolgo tradicijo ima tudi oddaja O živalih in ljudeh. Leta 2002 pa so v Mariboru postavili temelje današnje oddaje Dobro jutro.

Strokovno usposobljena produkcijska ekipa zagotavlja tudi snemanja in prenose glasbenih, kulturno-umetniških in športnih dogodkov.