#družba 4.7.2018 7:19

Za Botrstvo bo v slabem mesecu prehodil slovensko transverzalo

Ljubljana, 4. julija - Britanec Alex Jordan se bo danes peš odpravil po Slovenski planinski poti ali Transverzali od Maribora do Ankarana. V približno 28 dneh bo prehodil 600 kilometrov in tako zbiral denar za slovenski dobrodelni projekt Botrstvo. Vse stroške pohoda bo kril sam, brez poseganja v donacije.

Ljubljana. Projekt Botrstvo. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Projekt Botrstvo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Veseli smo, da se je Jordan obrnil na nas in se odločil, da bo prehodil slovensko transverzalo. Veseli nas, da si prizadeva izboljšati življenja otrok v Sloveniji tudi na tak način, saj bo ljudi ob poti spodbujal k donacijam. Seveda ga na tej poti zelo podpiramo," je za STA povedala Maruša Kaučič Conde iz Zveze prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste - Polje oz. projekta Botrstvo.

Jordan je sicer učitelj in je, kot je zapisal na svoji spletni strani, rojeni govorec angleškega jezika iz Velike Britanije. Že nekaj let živi in dela v Ljubljani. K projektu Botrstvo so ga po navedbah Kaučič Condejeve pritegnili prijatelji, ker je ZPM Ljubljana Moste - Polje po njihovih besedah organizacija najbolj vredna zaupanja.

"Jordanu smo prišli nasproti z vsem, kar je potreboval in je sam zastavil akcijo. V Angliji in ZDA je to nekaj zelo normalnega, da vsak, ki zmore nekaj prispeva za dobro drugih in se tako na zelo kampanjski način lotevajo donacij," je pojasnila Kaučič Condejeva in dodala, da pri njih lahko vsak postane boter ali donator s prijavo prek njihove spletne strani.

Slovenska planinska pot ali Transverzala se razteza čez večino slovenskega gorskega sveta in je bila prva vezna pot v Alpah. Po njenem zgledu so jih začeli urejati tudi v drugih alpskih regijah.

Slovensko planinsko pot lahko začnemo v Mariboru ali Ankaranu ali kjerkoli. Pohodnik mora o prehojeni poti voditi dnevnik, v katerega mora odtisniti poseben žig, ki je namenjen samo tej poti in ga je mogoče dobiti v kočah na posebno prošnjo in s priloženo planinsko izkaznico, oskrbnik pa se mora tudi podpisati.

Projekt Botrstvo, ki pod okriljem ZPM Ljubljana Moste - Polje poteka že osem let, je sicer namenjen izboljšanju kakovosti življenja otrok in mladostnikov. "Je način pomoči otrokom in mladostnikom, ki so zaradi težke materialne, socialne, zdravstvene ali družinske situacije ogroženi, prikrajšani in socialno izločeni," je še dejala Kaučič Condejeva. Projekt se namreč izvaja s pomočjo redne mesečne podpore botrov svojim varovancem in prek sklada Botrstva.