2.7.2018 12:19

Danes sta svoja vrata odprli poletni šoli slovenskega jezika, drevi še seminar

Ljubljana, 2. julija - V organizaciji Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri oddelku za slovenistiko ljubljanske filozofske fakultete bodo drevi slovesno odprli 54. seminar slovenskega jezika, literature in kulture s krovno temo Leto 1918 v slovenskem jeziku. Dopoldne pa so že odprli dvotedenski poletni šoli slovenskega jezika za mladino in odrasle.

Na tradicionalni seminar slovenskega jezika, literature in kulture na ljubljanski filozofski fakulteti se je letos zbralo 112 udeležencev iz 23 držav - študentov in univerzitetnih profesorjev slovenščine, slavistov ter drugih znanstvenih delavcev, prevajalcev in kulturnih delavcev iz slovenskega zamejstva. Namen seminarja je pridobiti čim več znanja o slovenskem jeziku, literaturi in kulturi ter spoznati in občutiti slovensko aktualno življenje in dogajanje, so sporočili iz centra.

Seminarski program je razdeljen na dopoldanski strokovni in popoldansko-večerni spremljevalni program. Strokovni del sestavljajo lektorske vaje, konverzacijski tečaji, vaje iz fonetike, posebni izbirni tečaji in predavanja uglednih strokovnjakov slovenskega jezikoslovja, literature, humanističnih in drugih ved. Letos bodo ubrana na temo 1918 v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi (ob 100-letnici konca 1. svetovne vojne ter smrti Ivana Cankarja in Stanislava Škrabca).

Popoldanski program vključuje tradicionalne oglede Ljubljane in vožnjo z ladjico po Ljubljanici, ogled gledališke predstave v Slovenskem mladinskem gledališču Pohujšanje v dolini šentflorjanski, stalne razstave v Narodni galeriji, Plečnikovih Žal in slovenskega filma To so gadi, celodnevno strokovno ekskurzijo na Vrhniko, Sabotin, v Novo Gorico in Postojnsko jamo ter strokovno ekskurzijo v Ribnico in Hrovačo, pohod na Šmarno goro ter zaključni glasbeni večer.

Udeleženci seminarja, ki ga že od leta 1965 organizira oddelek za slovenistiko v prvi polovici julija, so v Slovenijo prišli večinoma s pomočjo štipendij, ki jih tujim državam podeljuje Slovenija v okviru meddržavnih pogodb in sporazumov ter slovenskim zamejskim organizacijam.

Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana pa je dopoldne svoja vrata odprla 13. Mladinski poletni šoli slovenskega jezika, katere se udeležuje 145 otrok in mladostnikov iz 24 držav. Šola poteka v okviru programa Slovenščina za otroke in mladostnike centra za slovenščino in združuje dejavnosti v zvezi s poučevanjem slovenščine kot drugega/tujega jezika otrok in mladostnikov.

Na ljubljanski filozofski fakulteti že poteka 37. Poletna šola slovenskega jezika za odrasle, na kateri sodeluje 113 udeležencev iz 37 držav.