20.1.2018 7:00

V Trzinu državno tekmovanje Mladina in gore

Trzin, 20. januarja - Na državnem tekmovanju Mladina in gore, ki bo danes potekalo na Osnovni šoli Trzin, se bo pomerilo 20 osnovnošolskih in 19 srednješolskih ekip. Ekipe se bodo v planinskem znanju pomerile teoretično in praktično. Pripravljajo tudi likovni natečaj Moja sanjska gora, so sporočili s Planinske zveze Slovenije, ki je ena izmed organizatorjev dogodka.

Kamniško-Savinjske Alpe. Pohodniki, pohodništvo, planinci. Foto: Robert Hrovat/STA Arhiv STA

Kamniško-Savinjske Alpe.
Pohodniki, pohodništvo, planinci.
Foto: Robert Hrovat/STA
Arhiv STA

Mladina in gore je tekmovanje iz znanja in športa, saj planinstvo enakovredno združuje obe prvini. 20 osnovnošolskih ekip, ki so svoje znanje že dokazale na regijskih tekmovanjih, ki so potekala 11. novembra 2017, se bo na 29. državnem tekmovanju pomerilo v planinskem znanju in poznavanju dodatnega gradiva o klopih in opeklinah, kamninah v gorah in hoji v ključih. Ekipe bodo sestavljali štirje učenci od šestega do devetega razreda.

Letos bodo prav tako že tretjič organizirali tekmovanje za srednješolske ekipe. Teh bo letos 19 s po dvema tekmovalcema. V sklopu tekmovanja bodo organizirali tudi likovni natečaj Moja sanjska gora.

Najboljše ekipe bodo nagrajene s planinskim taborom v Planinskem učnem središču Bavšica ter s pokali in medaljami. Ostale ekipe bodo dobile praktične nagrade.

Organizatorji tekmovanja, ki se bo začelo ob 10. uri, so Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS, Zavod za šport RS Planica, Planinsko društvo Onger Trzin in Osnovna šola Trzin. Tekmovanje je eno najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave in je tudi priložnost za druženje in medsebojno spoznavanje mladih planincev iz vse Slovenije, so še zapisali na Planinski zvezi Slovenije.