Turizem 18.7.2017 12:29

Bohinj s prvim električnim triciklom v Sloveniji

Bohinj, 18. julija - Bohinj je v okviru mednarodnega projekta Lena to poletje pridobil e-rikšo, prvi električni tricikel na Gorenjskem in v Sloveniji. Ta od začetka tega meseca omogoča domačinom in turistom prevoz in ogled lepot Bohinja, so sporočili Iz Regionalne razvojne agencije Gorenjske.

Rikša opravlja funkcijo e-mobilnega transporta v območju Nature 2000 in s tem promovira trajnostno mobilnost v zavarovanih območjih. V času poletne turistične sezone vozi v Bohinju na relaciji Stara Fužina - kopališče Kramar - Pod Skalco, od petka zjutraj do nedelje zvečer.

Za vožnjo z rikšo, ki bo sprva imela voznika, v nadaljevanju pa tudi možnost izposoje, se je moč dogovoriti v Turizmu Bohinj ali pa v Centru Triglavskega narodnega parka Bohinj, in to do konca avgusta. S septembrom bo nato vožnja z rikšo možna v Mestni občini Kranj.

Regionalna razvojna agencija Gorenjske od začetka letošnjega leta izvaja projekt Lokalno gospodarstvo in varstvo narave v Podonavju (Lena). S projektom je skupaj s 13 partnerji iz sedmih držav uspela na razpisu programa Interreg Podonavje. Glavni cilj projekta je okrepitev gospodarskih aktivnosti, ki ohranjajo naravo, ter politik za ohranjanje in trajnostno rabo zavarovanih območij, zlasti območij Natura 2000, ob reki Donavi in njenih pritokih.

Partnerji iz Bolgarije, Hrvaške, Nemčije, Madžarske, Romunije, Srbije in Slovenije razvijajo pristope za ohranjanje in trajnostno rabo zavarovanih območij ter na skupnih srečanjih obravnavajo tematike, ki povezujejo obravnavano območje.

Pilotne aktivnosti projekta Lena, katerih del je tudi razvoj koncepta turističnih storitev z e-rikšo, spodbujajo gospodarski razvoj območij Nature 2000 na naravi prijazen način. Nakup e-rikše je primer transnacionalnega projektnega sodelovanja med gorenjsko regionalno razvojno agencijo in bolgarskim vodilnim partnerjem, WWF Bolgarija.