#družba 1.7.2017 8:35

We are Alps Tour 2017: Energija iz vode

Annecy, 1. julija - Annecy v francoski Visoki Savoji že stoletje uporablja vodo z istoimenskega jezera za oskrbo prebivalstva s pitno vodo, zdaj pa pripravlja projekt, kako bližnje vodno bogastvo - alpsko jezero meri kar 27 kvadratnih kilometrov - izkoristiti tudi za ogrevanje in hlajenje prostorov.

Do konca prihodnjega leta bo tako predvidoma že delovala "vodna zanka", s katero bodo iz jezera črpali vodo, ki jo bodo nato dostavljali odjemalcem za potrebe ogrevanja in hlajenja, zanko pa bodo sklenili tako, da bodo vodo vrnili v jezero.

Francija, Annecy.
Jezero Annecy meri kar 27 kvadratnih kilometrov, največja globina je 65 metrov.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Okoli štiri milijone evrov vreden projekt, ki ga bo v 50-odstotnem znesku sofinancirala država, bo med drugim skrbel za ogrevanje tisoč stanovanjskih enot, pripomogel pa bo k zmanjšanju porabe ogljikovega dioksida pri proizvodnji energije ter prispeval k diverzifikaciji virov energije, kjer zdaj prevladuje zemeljski plin.

Francija, Annecy.
Predstavitev projekta vodne zanke na sedežu občine Annecy.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Stalni sekretariat Alpske konvencije vsako leto organizira We are Alps Tour, potovanje po Alpah, namenjeno predstavnikom medijev in drugih strokovnih organizacij, na katerem se osredotočajo na posebno temo. Tema letošnjega popotovanja, ki se je pričelo v nedeljo, trajalo pa bo teden dni, je voda.