#družba 29.6.2017 12:29

We are Alps Tour 2017: Različni pogledi na prihodnost

Grossvenediger, 29. junija - Slapovi v dolini Umbal v tirolskih Visokih Turah so danes, 25 let po ustanovitvi istoimenskega narodnega parka, turistična atrakcija, ki privablja obiskovalce iz cele Evrope. Vendar je bila pot do zaščite območja precej dolgotrajna.

Vse od sedemdesetih let prejšnjega stoletja je namreč tekla debata, ali je za lokalno prebivalstvo bolje ohraniti in dodatno zaščititi okolje, ali pa zgraditi večjo hidroelektrarno. Slednja bi bila problematična, ker bi dolina z drenažo ostala praktično brez vode, pa tudi izkoristek hidroelektrarne bi bil vprašljiv.

Avstrija, dolina Umbal.
Eden od številnih slapov v dolini Umbal.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Zaradi specifičnosti območja je namreč kar 75 odstotkov vode v dolini priteče poleti, v določenih obdobjih pa je pritok minimalen. Danes zaščiteno območje nudi pestro biotsko raznovrstnost, tako rastlinsko kot živalsko.

Avstrija, dolina Umbal.
Biotska raznovrstnost v Visokih Turah.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Stalni sekretariat Alpske konvencije vsako leto organizira We are Alps Tour, potovanje po Alpah, namenjeno predstavnikom medijev in drugih strokovnih organizacij, na katerem se osredotočajo na posebno temo. Tema letošnjega popotovanja, ki se je pričelo v nedeljo, trajalo pa bo teden dni, je voda.