Podjetja 20.1.2017 10:46

Elesu evropska sredstva za projekt zaščite elektroenergetske kritične infrastrukture

Ljubljana, 20. januarja - Sistemski operater elektroenergetskega omrežja Eles je v okviru mednarodnega konzorcija pridobil evropska nepovratna sredstva za projekt na področju zaščite elektroenergetske kritične infrastrukture. Slovenski partnerji bodo za projekt dobili približno milijon evrov.

Barje. Daljnovod. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Barje.
Daljnovod.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot so sporočili iz Elesa, dajejo v okviru vzpostavitve integralne korporativne varnosti velik poudarek vzpostavitvi celovite in učinkovite zaščite elektroenergetske infrastrukture in storitev, ki jih opravljajo preko te infrastrukture. Tako pri tem sodelujejo s partnerji iz območja Slovenije, EU in širše regije Balkanskega polotoka.

V okviru sodelovanja s partnerji z območja EU so v začetku lanskega leta začeli aktivno sodelovati v evropskem projektu Defender. Projekt sicer na evropski ravni koordinira italijansko podjetje Engineering.

"Cilj projekta je vzpostavitev sistema ugotavljanja medsebojne odvisnosti in implementacija podatkov, ki se generirajo na vseh ravneh in vrstah infrastrukture in storitev družbe Eles (TSO, kritična infrastruktura, kritične storitve) ter na podlagi tega vzpostaviti model medsebojne odvisnosti podatkov, jih analizirati in vzpostaviti model kompleksnega reagiranja na dano situacijo z vključevanjem vseh dejavnikov družbe in vezanih deležnikov," so pojasnili.

Eles je v okviru prijave projekta postal eden od veznih členov med partnerji projekta. Priprava prijave projekta pa je prispevala tudi k vzpostavitvi sodelovanja med Elesom, Institutom Jožef Stefan in Inštitutom za korporativne varnostne študije na področju kritične infrastrukture.

"Predlog projekta Defender smo skupaj s partnerji zelo dobro pripravili, saj ga je Evropska komisija v sicer izredno močni konkurenci izbrala za financiranje. Poudariti je treba, da je bila v tem primeru konkurenca projekta bistveno močnejša, kot je je bil Eles deležen pri katerem koli drugem projektu, s katerim smo do sedaj kandidirali za nepovratna sredstva EU," so še poudarili v Elesu.